Négyezer fölött az új esetek száma

2020. október 14., szerda, Belföld

Eddig nem tapasztalt mértékben ugrott meg 24 óra alatt a koronavírusos megbetegedések száma országos szinten, a hatóságok szerda déli adatai szerint 4016 új fertőzöttet azonosítottak (olyan személyekről van szó, akiknek korábban nem volt pozitív teszteredményük), és ez 907 esettel több az egy nappal korábbinál. Ezzel Romániában a járvány kezdetet óta azonosított fertőzöttek száma meghaladta a 164 ezret, több mint 122 ezer fertőzöttet pedig gyógyultnak nyilvánítottak. Háromszéken 23 új esetet jegyeztek (felét az egy nappal korábbinak), ami 1540-re növeli a járvány kezdete óta azonosított fertőzöttek számát. A szomszédos megyék közül Brassó és Hargita megyében sok új esetet jelentettek, előbbiben 106, utóbbi esetében 94-et.

  • Az új esetek száma megyénként. Fotó: casajurnalistului.ro
    Az új esetek száma megyénként. Fotó: casajurnalistului.ro

A hatósági közlés szerint országosan 894 korábban megfertőződött pácienst újbóli tesztje lett pozitív. A járvány kezdete óta 2, 74 millió koronavírusteszt eredményét dolgozták fel az országos szinten, 31.318-at az elmúlt 24 órában végeztek el, 18.899-et az esetmeghatározás és az orvosi protokoll alapján, 12.419-et pedig kérésre.

Kórházakban 9439 pácienst ápolnak, intenzív osztályon pedig 686 súlyos állapotban lévő fertőzöttről gondoskodnak. Szerdán 66, a koronavírussal összefüggésbe hozható elhalálozásról is tájékoztatott a stratégiai törzs, minden áldozat más betegségtől is szenvedett. Az újabb elhalálozásokkal 5601-re emelkedett a koronavírussal összefüggésbe hozható halálesetek száma. Románia területén 15.843 igazoltan koronavírus-fertőzött személy van otthoni, 8959 pedig intézményi elkülönítésben.

A törzs összesítése szerint a fővárosban azonosították a legtöbb új esetet, egy híján 670-et, Erdélyben pedig Kolozs megyében (közel 200-at). A szerdai adatok értelmében 13 olyan megyét jegyeznek, ahol a száz fölötti az újonnan azonosított (első tesztelés nyomán) esetek száma. A legkevesebb új megbetegedést ugyanakkor Vrancea (21), Mehedinţi (21) és Kovászna (23) megyékben regisztrálták.

Ami az elmúlt 14 napban jegyzett új megbetegedések összesített számának ezer lakosra kivetített mutatóját illeti Bukaresten kívül Fehér, Vâlcea, Iași, Bákó, Neamț, Szilágy és Szeben megyékben meghaladja a kettes szintet, Kolozs és Teleorman megyék nagyon közel állnak, hogy átlépjék ezt a határt. Arad, Brassó, Dolj, Dâmbovița, Hargita, Krassó-Szörény, Prahov, Ilfov és Temes megyékben pedig magasabb mint az 1,5-ös küszöbérték, amely indokolttá teszi a további szigorított járványmegelőzési intézkedések foganatosítását.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy Sepsiszentgyörgyön a járványügyi vörös forgatókönyv lépett életbe?

eredmények
szavazatok száma 1037
szavazógép
2020-10-14: Belföld - :

Szabad az út Magyarországról

Csütörtöktől Románia feloldja a Magyarországról érkezőkkel szemben múlt héten bevezetett karanténkötelezettséget, miután időközben a koronavírus-fertőzések lakosságarányos rátája Romániában meghaladta a magyarországi adatot.
2020-10-14: Pénz, piac, vállalkozás - :

A fényforrások szerepe a szupermarketekben és bevásárlóközpontokban /X/

Az alkalmazott lámpatesteknek és egyéb fényforrásoknak bizony egészen komoly szerepük lehet abban, hogy egy üzlethelyiség, szupermarket vagy bevásárlóközpont forgalma miként alakul. Ennek megfelelően igyekszünk a bejegyzés keretei között szolgáltatni néhány hasznos tanácsot, hogy minél tudatosabban sikerüljön kialakítani a fényforrások rendszerét.