Építészeti kiállítás SepsiszentgyörgyönSzékelyföldön felértékelődnek a hagyományos mesterségek

2020. október 15., csütörtök, Közélet

Térségünkben milyen épületeket, átalakításokat, közösségi tereket terveznek az építészek, mennyire jellemzőek az egyedi, sajátos megoldások? Aki az efféle kérdésekre keres választ, akit érdekel a kortárs építészet székelyföldi – és nem csak – szubjektív keresztmetszete, tartalmas, fényképekkel bőségesen illusztrált eligazítást talál a Sepsiszentgyörgy főterén megnyílt Arhitectura.6 című vándorkiállításon.

  • Albert Levente felvétele
    Albert Levente felvétele

A kétévente szervezett építészeti szemlét kedd délután nyitották meg a Tamási Áron Színház előtti téren, a látványos szabadtéri tárlat megnyitója az eső miatt rövidre sikeredett. A kiállítás hagyományosan hat megye (Brassó, Hargita, Kovászna, Maros, Szeben és Vâlcea) különleges, leginkább sikeres építészeti projektjeibe nyújt betekintést, a tárlatot kilenc városban mutatja be a Romániai Építészkamara. A rendezvény sepsiszentgyörgyi szervezői Cora Dumitrescu és Török Áron sepsiszentgyörgyi építészek, a megyeszékhelyen a kiállítás október 12–19. között tekinthető meg. A szervezők szándéka, hogy az általuk legjobbnak tartott munkákkal a minőségi építészet közösség- és városképformáló erejére hívják fel a figyelmet.

A hat megyéből 54 tervet, zömében meg is valósított projektet küldtek be a szemle zsűrijének a részt vevő építészek. Vagyis azok, akik élni kívántak e lehetőséggel, azaz részt akartak venni az Arhitectura.6 szemlén, azért hogy megmutassák munkáikat – magyarázta a megnyitón Răzvan Dracea, az építészkamara Brassó, Hargita és Kovászna megyei fiókjának elnöke. A brassói építész hangsúlyozta, hogy a mostani pályamunkák színvonalasabbak az előző alkalmak során bemutatottaknál, jól kirajzolódik a hagyományos mesterségekre – főként a fa-, illetve fémmegmunkálásra – helyezett hangsúly, ez különösen a Hargita és a Kovászna megyei, sajátos helyi jegyeket felmutató építészeti megvalósításokra jellemző. E térségek építészete emiatt is eltér a kortárs építészet nagyobb romániai városokra jellemző, főképp az európai trendeket követő stílusától. Nagyon fontos, hogy ne feledjük a gyökereinket, azokat a helybéli, kizárólag egy-egy térségre jellemző sajátosságokat, amelyek építészetünket is megalapozzák, ezeket a jegyeket a kortárs építészet részévé lehet tenni – fűzte hozzá Răzvan Dracea. Arra biztatta a város lakóit, érdemes kíváncsian viszonyulniuk az építészeti szemlén bemutatott alkotásokhoz, mert van mit látniuk.

A vándorkiállításon számos Hargita megyei projekt látható, a lakóházak mellett falusi közterek, óvodák felújítása is követhető, de panziók, a Pongrác-tetőre épített korszerű vendéglő is ott van a kiállított munkák között. A háromszéki felhozatal ehhez képest igen szegényes, egy sepsiszentgyörgyi (meg nem valósított) terv, illetve két kézdivásárhelyi egyházi épület felújítása bukkan fel a pannókon. A székelyföldi, jobbára falvakon megvalósított projektek között számos igen eredeti alkotás figyelhető meg, ezek mellett több nagyvárosi – főképp brassói és nagyszebeni – épület felújítása, illetve újak építése követhető a vándorkiállításon.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy Sepsiszentgyörgyön a járványügyi vörös forgatókönyv lépett életbe?

eredmények
szavazatok száma 121
szavazógép
2020-10-15: Közélet - Fekete Réka:

Két fronton is helyt kell állni (Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház)

A beutalt páciensek kevesebb mint egyharmada esetében hozható összefüggésbe ellátásuk az új típusú koronavírus okozta betegségek kezelésével, a jelenleg bent fekvők 70 százalékát más patológiák okán ápolják – derül ki a sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház tegnapi tájékoztatójából. A hetente rendszeresen közölt adatok mellett András-Nagy Róbert menedzser és két orvoskollégája beszámolt egy rendkívüli sebészeti beavatkozásról is, amit kedden végeztek sikeresen a kórház urológus és sebész szakemberei.
2020-10-15: Közélet - :

Vörös forgatókönyv újabb intézményekben

Vörös forgatókönyvet vezetnek be, azaz távoktatásban folytatódik a tanítás újabb háromszéki tanintézményekben, ahol koronavírus-fertőzést igazoltak az előző időszakban.