Európai kisebbségvédelmi kezdeményezésA többség támogatja

2020. október 16., péntek, Belföld

Pozitívan viszonyult az Európai Parlament képviselőinek többsége a Minoriy SafePack (MSPI) európai kisebbségvédelmi kezdeményezés jogalkotási javaslataihoz az Európai Parlamentben tegnap tartott nyilvános meghallgatáson. A kezdeményező bizottság tagjai fejezetenként mutatták be javaslataikat az Európai Parlament szabadságjogok (LIBE), művelődési (CULT) és petíciós (PETI) szakbizottságai által szervezett meghallgatáson – közölte az RMDSZ tegnap esti közleményében.

A meghallgatást élénk érdeklődés övezte, a felszólaló több mint negyven képviselő háromnegyede támogatásáról biztosította a kezdeményezést, és a jogalkotás beindítására biztatta az Európai Bizottságot. A leghangosabb ellenzők romániai EP-képviselők voltak.

Vincze Loránt RMDSZ-es EP-képviselő, a FUEN elnöke felszólalásában kifejtette: „Az elmúlt években az alapvető jogok és értékek egyre fontosabbá váltak. A kisebbségi jogok az alapvető jogok részét képezik, és európai értéket képviselnek. Ma itt az ideje ez alapján cselekedni. Az uniós politikák és finanszírozás révén támogathatjuk kisebbségeinket abban, hogy megbecsültnek, védettnek és egyenlőnek érezzék magukat.” Az Európai Néppárt képviselőcsoportjának nevében javasolta egy parlamenti határozat elfogadását, amely felkéri az Európai Bizottságot a jogalkotásra az MSPI-ban foglaltak alapján.

Az Európai Unió Alapjogi Ügynöksége, az Európai Régiók Bizottsága, az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság, illetve az Európa Tanács Nyelvi Chartájának képviselői egyaránt üdvözölték a kezdeményezést, amelyet fontosnak és támogatandónak neveztek.

A támogató hangok azt bizonyítják, hogy az Európai Parlamentben nagy többség áll az őshonos kisebbségek védelme mögött. Ismét bizonyosságot nyert az, hogy az őshonos kisebbségek itt, Európában nincsenek magukra hagyva – nyilatkozta Vincze Loránt a meghallgatást követően. Hozzátette, nagyon sok olyan kolléga szólalt fel, aki támogatja az ügyet, fontosnak tartotta, hogy eljöjjön és elmondja: az Európai Parlamentnek foglalkoznia kell az őshonos közösségekkel, az Európai Uniónak törvényeket kell elfogadnia a védelmükben. Nem csupán több mint egymillió polgár támogatása van mögöttük, hanem a parlamenti képviselőknek a hangja is, illetve azoké az intézményeké, amelyek képviseltették magukat. Románia most sem cáfolta meg magát, a román felszólalók továbbra is követték a kezdeményezést elutasító álláspontot, de ezúttal is magukra maradtak, mondta Vincze Loránt, hozzátéve, az anyaországi képviselők párthovatartozástól függetlenül támogatják a nemzeti ügyet.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 1861
szavazógép
2020-10-16: Belföld - :

Nem biztos, hogy decemberben szavazunk (Parlamenti választások)

Kérdésessé vált, hogy megtartják-e december 6-án a kormány által kiírt parlamenti választásokat, mivel a jelenlegi parlamentben erőfölényben lévő Szociáldemokrata Párt ismét a voksolás elhalasztását szorgalmazza a rohamosan gyorsuló koronavírus-járványra hivatkozva. Jogi szempontból arra a tegnap a hivatalos közlönyben indoklásostól megjelent alkotmánybírósági döntésre hivatkozik az SZDP, mely szerint nem ütközik alaptörvénybe az a parlament által elfogadott jogszabálytervezet, mely értelmében nem a kormány, hanem a parlament szabná meg a választások időpontját.
2020-10-16: Világfigyelő - :

Négy országból még kellenek aláírások (Nemzeti régiók védelméért)

Egymillió helyett kétmillió aláírás növelheti a „székely petíció lobbierejét” Brüsszelben, de az érvényességhez még négy európai uniós tagállamból további aláírásokra van szükség – nyilatkozta Pesty László, a nemzeti régiók védelmében indított európai polgári kezdeményezés kampányfőnöke tegnap.