Nemzeti régiók védelméértNégy országból még kellenek aláírások

2020. október 16., péntek, Világfigyelő

Egymillió helyett kétmillió aláírás növelheti a „székely petíció lobbierejét” Brüsszelben, de az érvényességhez még négy európai uniós tagállamból további aláírásokra van szükség – nyilatkozta Pesty László, a nemzeti régiók védelmében indított európai polgári kezdeményezés kampányfőnöke tegnap.

Közölte: a múlt héten végre látványosan elkezdett növekedni a spanyolországi aláírók száma. Napokon belül várhatóan a horvát, esetleg a szlovén, litván, ír, illetve osztrák grafikonok is megmozdulnak, fejezte ki reményét. Mint mondta, a petíció sikeréért digitális mozgalmat is indítottak, amelyben arra kérik az embereket, hogy egy egyszerű kartonlapra írják fel a signiteurope.com-ot, ezzel fotózzák le magukat, majd osszák meg a képet a közösségi médiafelületeken.

Az aláírásgyűjtés tavaly május 7-én indult; a koronavírus-járványra tekintettel hat hónappal, november 7-ig meghosszabbították az aláírásgyűjtési időszakot azon kezdeményezések esetében, amelyek 2020. március 11-én már folyamatban voltak. Az európai polgári kezdeményezés jogintézménye lehetővé teszi, hogy az Európai Unió állampolgárai közvetlenül felkérjék az Európai Bizottságot, terjesszen elő jogalkotási javaslatot a hatáskörébe tartozó területen. A polgári kezdeményezést a 27 uniós tagország közül legalább hétből származó, legkevesebb 1 millió uniós polgárnak kell aláírásával támogatnia. A hét tagállam mindegyikében össze kell gyűjteni az adott országra vonatkozó minimálisan szükséges számú aláírást.

Izsák Balázs, a kezdeményező Székely Nemzeti Tanács elnöke Facebook-bejegyzésében közölte, Erika Casajoana Daunertnek köszönhetően látványosan emelkedik a spanyolországi aláírók száma. Új barátunk, szövetségesünk, a Katalán Nemzetgyűlés civil szervezet Nemzeti Titkárságának tagja, aki a 2019-es Európai Parlamenti választások képviselőjelöltje, Carles Puigdemont i Casamajó legitim katalán elnök pártjának listájáról. Számíthatunk arra, hogy Spanyolország is „kizöldül” november 7-éig – tette hozzá.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy Sepsiszentgyörgyön a járványügyi vörös forgatókönyv lépett életbe?

eredmények
szavazatok száma 830
szavazógép
2020-10-16: Belföld - :

A többség támogatja (Európai kisebbségvédelmi kezdeményezés)

Pozitívan viszonyult az Európai Parlament képviselőinek többsége a Minoriy SafePack (MSPI) európai kisebbségvédelmi kezdeményezés jogalkotási javaslataihoz az Európai Parlamentben tegnap tartott nyilvános meghallgatáson. A kezdeményező bizottság tagjai fejezetenként mutatták be javaslataikat az Európai Parlament szabadságjogok (LIBE), művelődési (CULT) és petíciós (PETI) szakbizottságai által szervezett meghallgatáson – közölte az RMDSZ tegnap esti közleményében.
2020-10-16: Világfigyelő - :

Csúcsértekezletet tartanak (Európai Unió)

Az Európai Unió (EU) kétnaposra tervezett csúcsértekezletet tart Brüsszelben. Az állam-, illetve kormányfők tegnap kezdődött tanácskozásának középpontjában az Európai Unió és az Egyesült Királyság közötti kapcsolatok, illetve a klímavédelem áll. A találkozó napirendjére került még a koronavírus-járvány és az EU Afrikával való kapcsolatainak kérdésköre is.