LabdarúgásRöhejes büntetést kapott az FCSB

2020. október 16., péntek, Sport

A júliusban megrendezett Román Kupa-döntő utáni idegengyűlölő és magyarellenes „ünneplésen” történtek miatt röhejes büntetést szabott ki a Román Labdarúgó-szövetség (FRF) fegyelmi bizottsága a kupagyőztesnek és három játékosának. A fővárosi klub, valamint Florin Tănase, Valentin Crețu és Andrei Miron fejenként 5000 lejes megrovásban részesült.

  • Fotó: Facebook / FCSB
    Fotó: Facebook / FCSB

Július 22-én az Ilie Oană Stadionban rendezték a Román Kupa döntőjét, ahol a Sepsi OSK és az FCSB csapott össze. Végül a bukaresti csapat Dennis Man góljával nyert, és huszonharmadszor ünnepelhetett kupagyőzelmet. A győzelm után a labdarúgók és a fővárosi szurkolók közösen ünnepeltek, azonban a mulatozás xenofób megnyilvánulásba torkollott. A Ploiești-ről hazatérő játékosokat az edzőközpont előtt mintegy kétszáz szurkoló várta, figyelmen kívül hagyták a koronavírus-járvány miatti távolságtartási szabályokat, és együtt énekelték a román ultrák szélsőségesen magyarellenes rigmusait.

Az ünneplésről készült felvételen jól látható, hogy a gyűlölködő rigmusok éneklése nem zavarta az FCSB játékosait és szakmai stábját. A labdarúgók Gheorghe Mustață, a szurkolói csoport egyik szélsőséges vezetőjének irányításával többször is lelkesen énekeltek trágár rigmusokat – „Románia a mi országunk, és lep...k a ti Magyarországotokat. Lesz....k, hazátlanok! (România e țară noastră și ne p...m pe Ungaria voastră. Să-ți dăm la m...e, bozgore) –, majd a „karmester” motivációs beszédet tartott a labdarúgóknak.

A tűrhetetlen megnyilvánulásra a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat is reagált még júliusban, panaszlevelet küldött az Országos Diszkriminációellenes Tanácshoz, a Román Labdarúgó-szövetséghez és a Nemzetközi Labdarúgó-szövetséghez (FIFA). (miska)

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 116
szavazógép
2020-10-16: Közélet - :

Alapfokon elítélték gyilkosságért

Alapfokon három év és négy hónap börtönbüntetésre ítélte szerdán a Kovászna Megyei Törvényszék B. K.-t, akit emberöléssel vádol az ügyészség.
2020-10-16: Belföld - :

Sokan szorulnak intenzív terápiára

Harmadik napja négyezer fölötti (4026) az új, koronavírussal diagnosztizált páciensek száma Romániában, és továbbra is magas -726- a súlyos állapotban lévő, intenzív ellátásra szorulók valamint az elhalálozások -75- száma is.