A magyar együttműködésről értekeztek

2020. október 20., kedd, Belföld

„A mögöttünk lévő helyhatósági választásokon a versenyé volt a főszerep, az előttünk álló parlamenti választásokon pedig a közös munka és a megállapodás kell jellemezze tevékenységünket” – jelentette ki Mezei János, a Magyar Polgári Párt elnöke, az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) társelnöke a Csomortányi Istvánnal, az Erdélyi Magyar Néppárt elnökével, az Erdélyi Magyar Szövetség társelnökével tartott tegnapi kolozsvári sajtótájékoztatóján. Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke nyílt levélben arra kérte az RMDSZ vezetőit, hogy három bejutó helyet biztosítsanak az EMSZ jelöltjeinek.

  • Fotó: EMSZ
    Fotó: EMSZ

Mezei János a sajtótájékoztatón kifejtette: a helyhatósági választások során az EMSZ jelöltjeire leadott közel 50 ezer szavazat is bizonyítja, hogy a Néppárt és az MPP összefogásából létrejött politikai szövetségnek helye van az erdélyi magyar politikában. „Azzal, hogy az RMDSZ nyitott volt a megegyezésre, az is bizonyosságot nyert, hogy Erdélyben helye van a politikai pluralizmusnak, valamint az 5%-os bejutási küszöb eléréséhez szükség van az EMSZ-szel való együttműködésre is” – mondta Mezei János. „Fontos, hogy az egyre fokozódó bukaresti magyarellenességgel szemben közösen és határozottan tudjunk fellépni” – hangsúlyozta.

Csomortányi István elmondta: az RMDSZ-szel folytatott tárgyalások első szakasza most lezárult, a parlamenti helyek elosztása megtörtént, s bizakodva várják a tárgyalások második szakaszát, amikor lehetőség nyílhat egy erdélyi magyar minimum megalkotására, mely aztán közös erővel lesz képviselhető mind a román parlamentben, mind az önkormányzatokban. „Számunkra nem az ötszázalékos küszöb átlépése a cél és a siker, hanem az, ha kormányzati tényezővé tudunk válni, hiszen erre van szükség ahhoz, hogy fejlesztési forrásokat tudjunk hozni az általunk vezetett városokba és falvakba” – fogalmazott Csomortányi István a sajtótájékoztatón.

Tőkés László, az EMNT elnöke az RMDSZ elnökének címzett levelében azt írja, hogy elsősorban az RMDSZ hordozza a felelősséget amiatt, hogy ez ideig még nem igazán jöhetett létre a kívánatos új magyar egység. Szerinte most, a romániai parlamenti választások küszöbén újabb lehetőség nyílik az – plurális – egység megteremtésére, bukaresti képviseletünk erősítésére, így azt indítványozza, hogy a szövetség biztosítson három bejutó helyet az EMNP és az MPP alkotta EMSZ jelöltjeinek. Továbbá azt javasolja az RMDSZ-nek, hogy a lehető legfeddhetetlenebb, legaktívabb jelölteket tegye a listára, a politikai alkuk, a személyes hiúságok ne írják felül a közösségi érdekeket.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 2619
szavazógép
2020-10-20: Belföld - :

Szülőföldön magyarul: Közeleg a határidő

Közeleg a Szülőföldön magyarul 2019/2020 év programjának meghosszabbított leadási határideje, október 30-a. Ezért a program koordinátorai emlékeztetik azokat, akik még nem küldték be igénylésüket, hogy ezt mihamarabb tegyék meg. A küldeményeket október 30-ig lehet postára adni.
2020-10-20: Belföld - :

Bukarestben is bezárnak az iskolák

A koronavírus-járvány miatt mától kezdődően Bukarestben is kötelezővé válik a védőmaszk viselése a közterületen – vagyis a lakáson kívül mindenütt –, továbbá bezárnak az óvodák, iskolák és egyetemek, a tanév pedig távoktatásban folytatódik.