Bukarestben is bezárnak az iskolák

2020. október 20., kedd, Belföld

A koronavírus-járvány miatt mától kezdődően Bukarestben is kötelezővé válik a védőmaszk viselése a közterületen – vagyis a lakáson kívül mindenütt –, továbbá bezárnak az óvodák, iskolák és egyetemek, a tanév pedig távoktatásban folytatódik.

  • Fotó: zf.ro
    Fotó: zf.ro

Erről a fővárosi járványügyi operatív törzs döntött tegnapi ülésén, miután az utóbbi két hétben diagnosztizált fertőzöttek száma Bukarestben már második napja meghaladta a lakosság 3 ezrelékét.

Az operatív törzs elrendelte a mozik, színházak, koncerttermek, játéktermek illetve a vendéglők beltéri részeinek bezárását a fővárosban. A kerthelyiségek nyitva maradhatnak, a szállodákban működő vendéglők pedig zárt térben is kiszolgálhatják szállóvendégeiket.

A rendelkezésnek a közoktatást érintő része egyelőre két hétre szól, és több mint négyszáz tanintézmény csaknem negyedmillió diákját érinti.

Romániában eddig 1259 iskolában függesztették fel teljesen az óralátogatást, közülük 946-ban azért, mert olyan településen működnek, ahol a fertőzési ráta meghaladta a lakosság három ezrelékét, a többi 313-ban pedig azért, mert legalább három osztályban megjelent a fertőzés.

További 5600 tanintézményben csak részlegesen költöztették az internetre az oktatást. A többi csaknem 11 ezer iskolában – az előírt óvintézkedések betartásával – még minden diák látogathatja az órákat.

Egy augusztusban elfogadott sürgősségi kormányrendelet értelmében az iskolalátogatás hatóságok által elrendelt szüneteltetése idején a szülők egyikének jogában áll szabadnapokat kivenni a 12 évet be nem töltött gyermekek felügyelete érdekében, ez idő alatt pedig költségvetési forrásból megtérítik a bére 75 százalékát, de nem többet az átlagbér 75 százalékánál.

Bukaresten kívül az ország számos megyei jogú városában meghaladta a lakosság három ezrelékét az utóbbi két heti fertőzési ráta, a többi között Székelyföld legnagyobb településein is. Marosvásárhelyen, Sepsiszentgyörgyön, Csíkszeredában és Székelyudvarhelyen is bezártak az iskolák és távoktatásban folytatódik a tanév.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 2154
szavazógép
2020-10-20: Belföld - :

A magyar együttműködésről értekeztek

„A mögöttünk lévő helyhatósági választásokon a versenyé volt a főszerep, az előttünk álló parlamenti választásokon pedig a közös munka és a megállapodás kell jellemezze tevékenységünket” – jelentette ki Mezei János, a Magyar Polgári Párt elnöke, az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) társelnöke a Csomortányi Istvánnal, az Erdélyi Magyar Néppárt elnökével, az Erdélyi Magyar Szövetség társelnökével tartott tegnapi kolozsvári sajtótájékoztatóján. Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke nyílt levélben arra kérte az RMDSZ vezetőit, hogy három bejutó helyet biztosítsanak az EMSZ jelöltjeinek.
2020-10-20: Belföld - :

Átmeneti osztályokat alakítanak ki

Romániában a súlyos állapotban lévő koronavírus-fertőzöttek számára elkülönített kórházi helyek 75 százaléka betelt – figyelmeztetett tegnap Ludovic Orban miniszterelnök.