Hírsaláta

2020. október 21., szerda, Belföld

SZAKKÉPZETLENEK AZ IGAZGATÓTANÁCSBAN. A legnagyobb állami cég, a Romgaz gázvállalat igazgatótanácsába három olyan tagot készül kinevezni a liberális kabinet, akiknek életrajzuk és szakmai tapasztalatuk alapján semmi közük nincs az energetikai ágazathoz.

  • Fotó: profit.ro
    Fotó: profit.ro

Virgil Popescu gazdasági miniszter még október 15-én nevesítette a három jelöltet, a részvényesi közgyűlés pedig várhatóan 23-án szavaz róluk. Az első jelölt egy Cristian Firu nevű úriember, aki eddig az országos közútkezelő társaságnál (CNAIR) az útdíjmatricák ellenőrzésével és a bírságok kirovásával foglalkozott. A második jelölt Andrei Dimitriu, aki 2016 óta az Állandó Választási hatóság alelnökének tanácsadója, de korábban a Központi Választási irodában is tevékenykedett, és Bukarestben szerzett jogi diplomát. A harmadik jelölt Virgil Popa, aki 2007 és 2016 között Nagyszeben alpolgármestere volt, emellett a kormánypárt Szeben megyei szervezetének első alelnöke, és önéletrajza szerint komoly tapasztalatai vannak az aszfaltozás terén. (Főtér)

TILTAKOZIK A TÁRSULAT. A Kolozsvári Magyar Opera tagjai hétfőn két közleményben álltak ki az intézmény mellett azt követően, hogy az opera és a Kolozsvári Állami Magyar Színház közös épületében gócpont alakult ki a Selmeczi György által vezényelt és Tompa Gábor színházigazgató által rendezett, október 3-án bemutatott és október 4-én is játszott A varázsfuvola című operaelőadás stábjában. A társulat szerette volna tisztázni, hogy a sajtóban megjelent vádakkal ellentétben az operában megjelent fertőzési gócpont nem a vezetőség mulasztásának tudható be, mint arra a Mircea Abrudean, a Kolozs Megyei Sürgősségi Esetek Bizottságának elnöke utalt a Szabadság cikkében. Az opera 94 tagja közleményében azt is kifejti, hogy egyes sajtóorgánumok a helyzetet kihasználva rosszindulatú feltételezéseket is közöltek, miszerint akik rosszul érezték magukat, jelezték az állapotukat a vezetőségnek, de nem figyeltek rájuk. „Felháborodással vettük tudomásul azt a hamis állítást, miszerint a tünetekkel rendelkező kollégák kényszerítve lettek volna az éneklésre!” – írják. (Transindex)

ÚJABB FERTŐZÖTT MENYASSZONY. Egy korábbi nagyváradi esküvő után – ahol a menyasszonyt azt követően diagnosztizálták koronavírussal, hogy több mint 350 vendéggel érintkezett –, ezúttal egy margittai esküvő után derült ki a menyasszonyról, hogy fertőzött. A Margitta Városi Kórház intenzív osztályán dolgozó ápolónő és párja, a városi rendőrség alkalmazottja múlt szombaton házasodott össze. Az esküvőre Margittán került sor, az eseményre pedig száz vendég volt hivatalos. A fiatal nő pénteken szeretett volna visszatérni dolgozni, de miután a protokoll szerint megvizsgálták a margittai kórházban, kiderült, hogy koronavírusos. A teszt eredményét követően a hölgyet és férjét is 14 napra karanténba helyezték, a Bihar Megyei Közegészségügyi Igazgatóság pedig járványügyi vizsgálatot indított. (eBihoreanul.ro/Transindex)

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 2295
szavazógép
2020-10-21: Belföld - :

Állami támogatás a rendezvényszervezőknek

Módosításokkal fogadta el tegnap a képviselőház a 2020/130-as sürgősségi kormányrendeletet törvényerőre emelő tervezetet, mely értelmében – a járvány okozta válság enyhítése végett – forgótőke-támogatást kaphatnak más szabadfoglalkozásúak is az egyéni vállalkozók (PFA) és a gazdasági tevékenységet folytató civil szervezetek mellett. Olyan szolgáltatások kerülnek be a vissza nem térítendő külső forrásokból és az állami költségvetés társfinanszírozásából támogatott beruházási területek közé, mint a vásár-, rendezvény- és kiállításszervezés.
2020-10-21: Belföld - :

Az LDSZ beolvad a Pro Romániába

Călin Popescu-Tăriceanu, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (LDSZ) elnöke belép a Pro Románia pártba, és annak színeiben indul a parlamenti választásokon – derül ki egy hétfő késő esti közleményből.