Tiltakoznak a krónikus betegek

2020. október 22., csütörtök, Belföld

A kormányfőnek és az egészségügyi miniszternek címzett nyílt levélben tiltakozott a krónikus betegek országos egyesülete tegnap, amiért a kormány a kezelésükre szakosodott, legjobban felszerelt Colentina Kórházat is fel akarja „szabadítani” a koronavírus-fertőzöttek számára.

  • Fotó: news.ro
    Fotó: news.ro

A nyílt levél szerzői szerint az alkotmány nemcsak a fertőző betegségekben szenvedők, hanem minden állampolgár számára garantálja a jogot az egészségügyi ellátáshoz, és azt kérik, ne fosszák meg a krónikus betegeket ettől, a bántalmaik kezelésére alkalmatlan intézményekbe kényszerítvén őket.

Miután az utóbbi hónapban három-négyszeresére ugrott a fertőzés terjedésének üteme, és csaknem kétszeresére emelkedett az intenzív osztályon ápolt súlyos esetek száma, a COVID-kórházak intenzív osztályain rendelkezésre álló helyek háromnegyede betelt. Nelu Tătaru egészségügyi miniszter szerint a mobil kórházak áttelepítésével és egyes bukaresti részlegek felszerelésének javításával a jelenlegi 1050 beteg ellátására alkalmas intenzív terápiás kapacitást további mintegy százzal tudják növelni.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 1920
szavazógép
2020-10-22: Belföld - :

Ekkora bírság jár a maszk hiányáért

Már hat erdélyi megyeszékhelyen és többtucatnyi további erdélyi településen haladta meg a kritikus 3 ezreléket a fertőzési arány, így kötelezővé vált az orrot és szájat eltakaró maszk viselése az utcákon és köztereken is. Az előírás megszegéséért 500-tól 2500 lejig terjedő bírság jár.
2020-10-22: Belföld - :

Oláh Emese újra alpolgármester

A kolozsvári városi tanács tegnapi alakuló ülésén visszaválasztották az egyik alpolgármesteri tisztségbe Oláh Emesét, az RMDSZ jelöltjét.