Arculatváltás a szociáldemokratáknál

2020. október 23., péntek, Belföld

A tavaly óta ellenzékbe vonult, de még mindig a legnagyobb parlamenti frakcióval rendelkező Szociáldemokrata Párt (SZDP) félreállítja a korrupcióért bebörtönzött Liviu Dragnea volt pártelnök idején meghatározó szerepet játszó politikusait, többek között Viorica Dăncilă volt miniszterelnököt sem jelöli befutó helyen a december 6-i parlamenti választásokon.

  • Fotó: newsweek.ro
    Fotó: newsweek.ro

Az utolsó miniszterelnök és államfőjelölt mellett Florin Iordache volt igazságügyi miniszter, Șerban Nicolae volt szenátusi frakcióvezető, Camen Dan volt belügyminiszter, Ecaterina Andronescu, illetve Liviu Pop volt oktatási miniszter és az SZDP több más közismert politikusa is búcsút mondhat a parlamenti mandátumnak. Egyes hírforrások szerint leszámolásról és arculatváltásról van szó: az új pártvezetés azoktól próbál megszabadulni, akik miatt jobboldali ellenfelei a korrupt politikusok védelmezőjeként bélyegezték meg az SZDP-t.

Marcel Ciolacu pártelnök szerint az SZDP képviselői és szenátusi jelöltlistáin egyetlen bűnvádi eljárás alatt álló politikus sem szerepel. A szociáldemokraták vezetője szerint azok kerültek fel a jelöltlistákra, akik egyrészt élvezik saját területi szervezetük támogatását, másrészt megfelelnek az SZDP feddhetetlenségi és hozzáértési feltételeinek.

A szakmaiságot előtérbe helyező arculatváltás jeleként az SZDP több megyében a koronavírus-járvány kapcsán is reflektorfénybe került, nagy tekintélynek örvendő orvosokat tett a jelöltlisták élére: Bukarestben a Romániát az egészségügyi világszervezetben képviselő Alexandru Rafila professzor vezeti az SZDP képviselőházi jelöltlistáját, a szenátusi listán pedig – Gabriela Firea leköszönő bukaresti főpolgármester után – a második helyen Adrian Streinu-Cercel, a fővárosi járványkórház igazgatója szerepel. Maros megyében Leonard Azamfirei, az orvosi és gyógyszerészeti egyetem rektora vezeti az SZDP szenátusi jelöltlistáját.

Az SZDP 2016-ban az érvényes voksok több mint 45 százalékával nyerte meg a parlamenti választásokat. A tavalyi európai parlamenti választásokon a szociáldemokraták támogatottsága 22 százalékra esett vissza, és az idén szeptemberben megrendezett önkormányzati választásokon a megyei jelöltlistákra leadott voksok 23 százalékát szerezte meg, mintegy hét százalékkal kevesebbet, mint a parlamenti választások megnyerésére is legesélyesebbnek tartott, tavaly óta kisebbségben kormányzó Nemzeti Liberális Párt.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 2301
szavazógép
2020-10-23: Közélet - Bokor Gábor:

Alpolgármesterek nélkül az orbaiszéki községek

Orbaiszék szinte minden községében szerdán letették a hivatali esküt a szeptemberi helyhatósági választásokon mandátumot nyert polgármesterek és tanácstagok. Ennek ellenére a bonyolult törvénykezés miatt még mindig hiányosak a helyi önkormányzatok, sehol nem került sor a szakbizottságok megalakítására, sem az alpolgármesterek jelölésére és megválasztására.
2020-10-23: Belföld - :

Aggódnak a nyugdíjpont emelése miatt

Életbevágóan fontos, hogy elkerüljük a nyugdíjpont 40 százalékos emelését, mert ezt a terhet nem bírja el a gazdaság – fogalmazták meg egyebek mellett abban a nyílt levélben, amelyet Aurel Iancu akadémikus, Daniel Dăianu, a Pénzügyi Tanács elnöke, valamint a Román Nemzeti Bank vezető közgazdásza, Valentin Lazea, illetve Kallai Ella és Laurian Lungu írt alá.