Aggódnak a nyugdíjpont emelése miatt

2020. október 23., péntek, Belföld

Életbevágóan fontos, hogy elkerüljük a nyugdíjpont 40 százalékos emelését, mert ezt a terhet nem bírja el a gazdaság – fogalmazták meg egyebek mellett abban a nyílt levélben, amelyet Aurel Iancu akadémikus, Daniel Dăianu, a Pénzügyi Tanács elnöke, valamint a Román Nemzeti Bank vezető közgazdásza, Valentin Lazea, illetve Kallai Ella és Laurian Lungu írt alá.

  • Fotó: ujszo.com
    Fotó: ujszo.com

„A pandémia elleni küzdelemnek még nincs vége, és soha nem látott gazdasági válságot kell kezelnünk, amely egyes ágazatokat súlyosan érint, és munkahelyeket tesz tönkre. Románia a bruttó hazai termék (GDP) uniós szinten egyik legmagasabb, több mint négy százalékos hiányával, valamint külső hiányokkal kezdte a koronavírus elleni küzdelmet, amelyek korlátozták a kormány mozgásterét. Minél nagyobbak az állandó kiadások (bérek, nyugdíjak, kamatköltségek), annál korlátozottabbak a lehetőségek a gazdaság támogatására, a negatív társadalmi hatások korlátozására” – áll a dokumentumban.

A közgazdászok rámutatnak, hogy Romániában 2020-ban a GDP-arányos költségvetési hiány körülbelül kilenc százalék lesz, amely magában foglalja a nyugdíjpont 14 százalékos emelését. Szerintük ezzel a nyugdíjemeléssel 2021-ben „megszakadna a gazdasági fellendülés, és újra recesszió következne”. Hozzáteszik: középtávon szükség van a nyugdíjak emelésére, különös tekintettel a kicsi nyugdíjakra, és ezzel egy időben meg kell szüntetni a nyugdíjrendszer torzulásait is.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 2155
szavazógép
2020-10-23: Belföld - :

Arculatváltás a szociáldemokratáknál

A tavaly óta ellenzékbe vonult, de még mindig a legnagyobb parlamenti frakcióval rendelkező Szociáldemokrata Párt (SZDP) félreállítja a korrupcióért bebörtönzött Liviu Dragnea volt pártelnök idején meghatározó szerepet játszó politikusait, többek között Viorica Dăncilă volt miniszterelnököt sem jelöli befutó helyen a december 6-i parlamenti választásokon.
2020-10-23: Belföld - :

Hírsaláta

VESZÉLYESSÉGI PÓTLÉK A HONATYÁKNAK. Közalkalmazottnak lenni kiváltság Romániában, de vannak, akik az átlagnál is kivételezettebb helyzetnek örvendhetnek: a parlament alkalmazottjainak és a honatyáknak 15 százalékos veszélyességi pótlék jár. Hogy milyen veszélyekről is van szó, annak a Digi24 próbált utánajárni, több-kevesebb sikerrel.