Koronavírus-fertőzések települések szerintTíz esetből hat sepsiszentgyörgyi

2020. október 28., szerda, Közélet

A megyei közegészségügyi igazgatóság tegnapi adatai szerint az utóbbi tizennégy napban 278 megyeközponti lakos fertőződött meg az új típusú koronavírussal, ezzel Sepsiszentgyörgy listavezető Háromszéken, az utóbbi két hétben a megyében jegyzett esetek 59,40 százalékát itt regisztrálták. Így a fertőzési ráta – az ezer lakosra számított fertőzések száma az elmúlt 14 napban – elérte a 4,42-es mutatót. Ágoston László, a közegészségügyi igazgatóság vezetője lapunknak elmondta, az adatok óráról órára változnak, az általa összeállított összesítő is naponta többször módosul, az igazgató a tegnap délben rendelkezésre álló adatok alapján ismertette a helyzetet.

  • Albert Levente felvétele
    Albert Levente felvétele

A megyei közegészségügyi igazgatóság által közölt adatok huszonkét olyan településre vonatkoznak, ahol az elmúlt tizennégy napban új fertőzést jegyeztek, az összesítés szerint 395 esetről tudnak, ebből 278 sepsiszentgyörgyi. Tíznél több új, az elmúlt két hétben történt fertőzést tartanak nyilván Kézdivásárhelyen (24), Baróton (18) és Kovásznán (14), de tizenhárom településen éri el az ezer lakosra jutó esetszám a hármat, ami miatt ezek a vörös kategóriába esnek. Angyaloson a legmagasabb ez a mutató, 8,89 ezrelék, itt 675 lakosból hatan kapták el a koronavírus-fertőzést az elmúlt tizennégy nap alatt, s bár Zalánpatakán csak egy lakos tesztje volt pozitív ez idő alatt, a járványmutató itt is meghaladja a 8-at, mivel a település 113 lakossal rendelkezik.

Besenyőn két, Bodokon hét, Málnáson és Kilyénben öt-öt, Kézdialmáson négy, Bélafalván és Szentkirályban két-két, Dobollón négy, Pákén egy és Dálnokon három új fertőzött szerepel a nyilvántartásban. Árkos, Kökös, Sepsibükszád, Zalán, Márkosrét, Barót, Kovászna, Kézdivásárhely és Bodzaforduló a sárga zónába tartozik, mivel ezeken a településeken a fertőzési mutató nem éri el a hármat.

Az Ágoston László igazgató által lapunknak továbbított összesítőben külön rovatban jelenik meg az elmúlt tizennégy nap alatt jegyzett fertőzöttek száma gócpontok nélkül, Sepsiszentgyörgy esetében itt 249 eset szerepel, vagyis 29-cel kevesebb, mint az összesetszám a városban két hét alatt, amiből arra lehet következtetni, hogy a megyeközpontban gócpontról (vagy gócpontokról) is van tudomása az intézménynek. Más települések esetében nincs eltérés a két adat között.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 1920
szavazógép
2020-10-28: Közélet - Iochom István:

Befejezés előtt a haralyi ravatalozóház

Vége felé közeledik a haralyi ravatalozóház építése. Ez az építmény eltér a gelencei Szaladári és Ladiai temetőben találhatóktól, mivel a haralyinak más volt a tervezője.
2020-10-28: Közélet - Hecser László:

Erdővidéken is megalakultak a tanácsok

Hétvégén Erdővidék-szerte beiktatták a községek polgármestereit és megalakultak a helyi tanácsok. Új polgármestere csak Vargyasnak van, ahol a leköszönő Sütő Levente Lehelt (független) az RMDSZ-es Imets Lajos követi; Bardocot továbbra is Balázsi Dénes, Nagyajtát Bihari Edömér, Bölönt Sikó Imre, Nagybacont Simon András vezeti az elkövetkezendő négy évben. Minden bizonnyal új alpolgármestere lesz Bölönnek, ahol az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség által jelzett összeférhetetlenség miatt nem indulhatott a tisztséget tizenhat évig ellátó Rudolf Béla. Vargyason az alpolgármesteri tisztség tavaly november végétől betöltetlen volt, miután Szőcs Dénest (MPP) leváltották, ám helyébe nem választottak mást.