GelenceSzázéves asszonyt köszöntöttek

2020. november 2., hétfő, Közélet

Ilyés Botond János, Gelence új polgármestere és Bereczki Attila római katolikus segédlelkész családi portáján kereste fel és köszöntötte pénteken az aznap 100. életévét betöltő özv. Cseh Jenőné Timár Irént, a nagyközség legidősebb polgárát, akinek az önkormányzat nevében elismerő díszoklevelet adtak át.

  • Tamás István felvétele
    Tamás István felvétele

Irénke néni tizenhat éve özvegy, férje 2004-ben hunyt el 93 éves korában. Három gyermeke, nyolc unokája és tizennégy dédunokája született. Ő egy kilenctagú gelencei családban született 1920. október 30-án. Elmondása szerint a hosszú élet titka az egészséges életmód. Soha nem járt üzletbe vásárolni, mindig megtermelte otthon a zöldséget, tyúkokat, nyulakat és disznókat tartott, és azok húsát úgy dolgozta fel, hogy azt egész évben tudta használni hűtőszekrény nélkül. Az elsózott húsokat a pincében tárolta. Tévéje sem volt soha – tudtuk meg egyik unokájától, Ilyés Anita hagyományoskürtőskalács-sütőtől.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 1941
szavazógép
2020-11-02: Belföld - :

Gyorsult a járvány terjedése

Péntek délelőttől tegnap délelőttig mintegy 17 500-zal nőtt a koronavírusos új esetek száma, a járvány kezdete óta majdnem negyedmillió romániai lakos fertőződött meg. A szakemberek által második hullámként meghatározott időszakban a vírus terjedése felgyorsult, a napi esetszám még szombaton – amikor a hétközi átlag csupán kétharmadát kitevő tesztet végeztek – is meghaladta az ötezret, az egy nap alatt elhunytak száma pedig száz körül mozog. Ilyen körülmények között újabb szigorítások bevezetésének lehetőségét vetette fel Nelu Tătaru egészségügyi miniszter, hangsúlyozva, nem országos szintű karantén bevezetését tervezik, hanem megyei vagy települési szintű korlátozásokat. Eközben a romániai magániskolák szövetsége kifogásolja az iskolák bezárásának szükségességét, jogosságát.
2020-11-02: Közélet - :

Megáldották a haralyi ravatalozóházat

A mindenszentek és halottak napja előtti szombaton nem mindennapi eseményre került sor a közigazgatásilag Gelencéhez tartozó Haraly faluban.