Lépéshátrányban a nők

2020. november 5., csütörtök, Család

Még legalább 60 évbe telik, amíg az Európai Unió eléri a nők és férfiak közötti teljes egyenlőséget, és a koronavírus-járvány fékezheti az amúgy is lassú előrehaladást – írja a Reuters a Nemek Közötti Esélyegyenlőség Európai Intézetének (EIGE) legutóbbi jelentésére hivatkozva.

Bár az elmúlt évben történt egy kevés előrelépés, továbbra is nagyrészt a nők azok, akik elvégzik az otthoni, fizetetlen munkát, és a világjárvány miatt nagyobb gazdasági kockázatnak vannak kitéve, mint a férfiak – derül ki a jelentésből.

Számokban kifejezve az EU csupán félpontnyit halad előre évente a nemek közötti egyenlőség terén, a jelenlegi pontszám 67,9 a 100-ból. A rangsort ebben a tekintetben Svédország, Dánia és Franciaország vezeti a tagállamok közül. A leggyorsabb ütemű fejlődést Olaszország, Luxemburg és Málta esetében állapították meg, ezek az országok 10 pontot haladtak előre a 2010-es értékhez képest. A sereghajtó államok e téren: Görögország, Magyarország és Románia. Az EIGE-index szerint Románia a 26. helyen áll, a 100 pontból mindössze 54,4-et sikerült eddig elérnie. Ez 13,5 ponttal kevesebb, mint az uniós átlag. 2010 óta Romániának csak 3,6 pontnyit sikerült fejlődnie a nemek egyenlőségének terén.

A jelentés kitér arra is, hogy a világjárvány idején a nőknek jóval többet kell főzniük és takarítaniuk a korlátozások miatt otthoni munkára és tanulásra kényszerülő családok millióinak. A nők körében a munkanélküliség még a 2008-as válsághoz képest is többet növekedett a járvány miatt. Az iskolák bezárása és a segítői szolgáltatások felfüggesztése aránytalanul nagy pluszterheket ró a dolgozó anyákra. Carlien Scheele, a Nemek Közötti Esélyegyenlőség Európai Intézetének igazgatója szerint eddig évről évre szerény, de állandó lépésekben haladtak előre a nemek egyenlőségének elérése terén, az idei helyzet azonban aggodalomra ad okot. (Agerpres)

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 2820
szavazógép
2020-11-05: Család - :

Az ország legrangosabb egyeteme

A romániai felsőoktatási intézmények közül a kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) kapta a legmagasabb értékeléseket a brit Times Higher Education (THE) rangsorában.
2020-11-05: Történelmünk - Benkő Levente:

A földvári haláltábor

A Brassótól északra húsz kilométernyire elhelyezkedő Barcaföldváron működött a második világháború idején és annak európai befejezését követően közel fél éven át a köztudatba haláltáborként bevonult láger. Ide magyar és német hadifogoly katonák mellett elsősorban észak-erdélyi magyar és (részben) német ajkú civilek ezreit zsúfolták össze 1944 októberétől kezdődően, a munkaképeseket pedig a szovjet ellenőrzés alatt álló foksányi átmeneti lágeren át a Szovjetunió kényszermunkatáboraiba irányították.