Elveszett esztendő

2020. november 5., csütörtök, Máról holnapra
Demeter J. Ildikó

Még idén átadnak a forgalomnak 43 kilométernyi autópályát, köztük a Brassó-Comarnic sztráda első szakaszát – jelentette be Lucian Bode közlekedési miniszter. Nem tette hozzá, hogy utóbbi nem az évek óta bedugult Prahova-völgyben enyhít a közlekedési nyomorúságon, hanem két szomszédos települést kerül ki: Barcarozsnyót és Keresztényfalvát. Élénk a forgalom arrafelé is, szó se róla, és a helybelieknek biztosan áldás lesz, ha az átmenő járművektől megszabadulnak, de ezzel a 6,3 kilométeres megvalósítással azért nem kellene büszkélkedni. A kivitelezési szerződést ugyanis 2017-ben írták alá, magát az építkezést 2019 tavaszán kezdték, tehát inkább szociáldemokrata örökségnek nevezhető a beruházás, amelynek babérjait a liberális kormány siet learatni.

 Mert kampány van, és ilyenkor mindent szabad. Amúgy elég soványka a teljesítmény, tehát fel kell pumpálni, ahogy csak lehet. A maga számlájára írta Bode a tavaly ősztől mostanáig átadott 46 kilométernyi autópályát is, és megint csak elhallgatta, hogy ezek is csip-csup darabkák, köztük az 5,3 kilométeres Bors–Bihar szakasszal, amivel elődje, Răzvan Cuc tette nevetségessé magát, mondván, hogy hamarabb elkészül, mint a magyarországi csatlakozás. Hát, fejlettebb országokban nem falvakat próbálnak összekötni az autópályákkal, nálunk azonban csupa eredeti koponya ül a vezérlőpultoknál. Legyünk hálásak ezért a kevésért is, mert a szállításügyi miniszter legalább megpróbálkozott valamiféle mérlegkészítéssel, amivel sem más tárcavezető, sem Ludovic Orban kormányfő nem fárasztotta magát. Florin Cîțu pénzügyminiszter ugyan elmondta, hogy sokkal jobban alakultak a beruházások a vártnál, ezt azonban már csak azért is nehéz elhinni, mert a koronavírus-járvány a romániainál jóval stabilabb lábon álló gazdaságokat is visszavetette. 

A járványra egyébként sok mindent rá lehet fogni, de mindent azért nem. Az egy éve kormányzó párt elsősorban átláthatóságot és szakértelmet ígért, ám nem ezt adta. Az év nagy kihívása a koronavírus-járvány volt, e téren pedig kapkodást, ellentmondásokat, ködösítést, érthetetlen döntéseket és zavaros magyarázatokat szállított. A közigazgatás reformja volt a másik nagy cél, de ez nem történt meg (még a járvány által kikényszerített digitális ügyintézés is akadozik), az igazságszolgáltatási törvények helyreállítása (ezen még mindig dolgozik a minisztérium), a speciális nyugdíjak eltörlése (ám az erre irányuló kezdeményezések, hogy, hogy nem, mindig elhasalnak valahol), és főleg korszerű egészségügyi, oktatási, közlekedési viszonyok megteremtése. Persze nem gondolta senki, hogy harmincévi lemaradást be lehet hozni néhány hónap alatt, de azt sem, hogy a nem kovidos betegek ellátása ennyire leromoljon, hogy a gyermekek a tavaszi után az őszi félévet is elveszítsék, mert a kormány inkább az iskolákat zárja be, mint a bevásárlóközpontokat, hogy két nagyváros, Marosvásárhely és Kolozsvár között 16 év alatt sem sikerült befejezni az autópályát. És lehetne még sorolni, de a végeredmény mindenképp lesújtó. 

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 2822
szavazógép
2020-11-05: Közélet - Fekete Réka:

A diákok közel fele távoktatásra kényszerül

A településenként számított járványügyi mutatók értékének megfelelően több mint 12 ezer háromszéki diák kényszerül jelenleg az online térbe száműzött oktatásban részt venni, de a sárga forgatókönyv szerinti hibrid változatra ítélt kilencven tanintézményben is több évfolyam tanulóit érinti a házi suli. Országosan egymillió diák tanul távoktatásban, ami harmada a tanulók összlétszámának, ezért sajtóértesülések szerint a hatóságok azt is fontolgatják, hogy a járványügyi helyzettől függetlenül vissza kellene térni a tantermi oktatásra. A szülői szervezetek is mozgolódnak, kérdőíves felméréssel gyűjtik be a szülők véleményét a témában és ezek alapján készítenek javaslatcsomagot.
2020-11-05: Közélet - Fekete Réka:

Újabb átszervezésre volt szükség (Sok a koronavírusos beteg a megyei kórházban)

A korábbi két emelet helyett három szintet kellett berendezni a koronavírussal fertőzött betegek ellátására, az intenzív osztályon is bővítettek, a sebészeten az eddiginél több pozitív teszteredményű pácienst látnak el, a gyanús esetek között egy beutalt kritikus állapotban van, egy páciens kilenc év alatti – ismertette tegnap a heti rendszerességgel tartott sajtótájékoztatón dr. Roșu Mátyás, a sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház orvos igazgatója és András-Nagy Róbert, az intézmény menedzsere.