Sok a koronavírusos beteg a megyei kórházbanÚjabb átszervezésre volt szükség

2020. november 5., csütörtök, Közélet

A korábbi két emelet helyett három szintet kellett berendezni a koronavírussal fertőzött betegek ellátására, az intenzív osztályon is bővítettek, a sebészeten az eddiginél több pozitív teszteredményű pácienst látnak el, a gyanús esetek között egy beutalt kritikus állapotban van, egy páciens kilenc év alatti – ismertette tegnap a heti rendszerességgel tartott sajtótájékoztatón dr. Roșu Mátyás, a sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház orvos igazgatója és András-Nagy Róbert, az intézmény menedzsere. 

  • A fertőzőosztály COVID-részlege. Fotó: Ferencz Csaba
    A fertőzőosztály COVID-részlege. Fotó: Ferencz Csaba

A fertőzőosztály COVID-részlegén az elmúlt hetekben negyven-negyvenöt pácienst kezeltek, jelenleg ennek szinte kétszeresét kell ellátniuk, ezért volt szükség a harmadik és negyedik emelet mellett a második szint átvételére is, ahol korábban a fertőzéssel gyanús eseteket látták el. Az ide beutalt pácienseket sikerült biztonságosan elhelyezniük más osztályokon, a szóban forgó épület első emeletén a kórház tüdőgyó­gyászati osztálya működik továbbra is. Lapunk kérdésére a kórház menedzsere elmondta, erre az időszakra a COVID-osztály személyzetét sikerült kibővíteni, kardiológus és belgyógyász is részt vesz a páciensek kezelésében, amire azért van szükség, mert többen rendelkeznek társult betegségekkel a koronavírus-fertőzés mellett. 

Jelenleg hetven fertőzöttet ápolnak, közülük nyolcan nefrológiai kezelésben is részesülnek,  tizenkét pácienst a COVID-sebészeten látnak el, nyolcan intenzív terápiára szorulnak. Az elmúlt hét nap alatt 59 pácienst engedtek haza, akiket a koronavírus-fertőzéssel diagnosztizált tünetekkel utaltak be, illetve ebből adódó betegségekkel kezeltek, ez idő alatt hét halálesetet jegyeztek, közülük a legfiatalabb negyvenhat éves volt, túlsúlyos, tüdőgyulladásos, légzési nehézségekkel küzdött. Egy hetvenkilenc éves elhunyt férfi esetében felmerül a kérdés, a házi balesetben szenvedett nyaktájéki gerinctörés vagy a koronavírus-fertőzés játszott-e közre a végső kimenetelben. Ez a kérdés azért merül fel, mert a kórház vezetősége szerint a pácienst felkérésükre nem fogadta a brassói sürgősségi kórház idegsebészeti osztálya azzal az indokkal, hogy nincs hely, és azt javasolták, nyakrögzítővel oldják meg a pillanatnyi helyzetet, ugyanakkor a szóban forgó páciens tüdőröntgen-felvétele COVID-fertőzéses gyulladásra utalt. Egyelőre nem tudják, az említett két ok közül mi volt az elhalálozás oka, ezért további kivizsgálásra kerül sor. 

A kórház vezetősége elismeri, hogy a szóban forgó osztályokon a betegek költöztetése kellemetlenséget okoz az érintettek számára, a hozzátartozóktól is több negatív visszajelzést kaptak, de a járványhelyzet okozta szükségmegoldások olykor olyan lépésekre késztetik, amelyek nem előnyösek senkinek sem – mondotta András-Nagy Róbert. A menedzser hangsúlyozta, a megyei kórház nem csak a koronavírusos betegek kórháza, szinte a korábbi forgalmat jegyzik a más patológiákkal beutaltak esetében és a járóbeteg-rendelő szakrendelőiben is menetrendszerűen fogadják a pácienseket.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 2465
szavazógép
2020-11-05: Máról holnapra - Demeter J. Ildikó:

Elveszett esztendő

Még idén átadnak a forgalomnak 43 kilométernyi autópályát, köztük a Brassó-Comarnic sztráda első szakaszát – jelentette be Lucian Bode közlekedési miniszter. Nem tette hozzá, hogy utóbbi nem az évek óta bedugult Prahova-völgyben enyhít a közlekedési nyomorúságon, hanem két szomszédos települést kerül ki: Barcarozsnyót és Keresztényfalvát. Élénk a forgalom arrafelé is, szó se róla, és a helybelieknek biztosan áldás lesz, ha az átmenő járművektől megszabadulnak, de ezzel a 6,3 kilométeres megvalósítással azért nem kellene büszkélkedni. A kivitelezési szerződést ugyanis 2017-ben írták alá, magát az építkezést 2019 tavaszán kezdték, tehát inkább szociáldemokrata örökségnek nevezhető a beruházás, amelynek babérjait a liberális kormány siet learatni.
2020-11-05: Közélet - Nagy D. István:

Nincs meg a pénz a bérekre (Szociális és gyermekjogvédelmi igazgatóság)

Más megyéhez hasonlóan Kovászna Megye Tanácsa is kellemetlen helyzetbe került az alárendeltségébe tartozó szociális és gyermekjogvédelmi igazgatóság személyzetének béreit illetően, és várhatóan pár nappal kénytelenek lesznek halasztani a kifizetéseket. A bérezési fennakadás hátterében a kormány késlekedése áll – tájékoztatta lapunkat Henning László. A testület alelnökét Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke nyilatkozata kapcsán kerestük meg, melyben Violeta Alexandru munkaügyi miniszter azonnali lemondását vagy leváltását kérte, mivel a tárcavezető a megyei önkormányzatokra hárítja a felelősséget az igazgatóságok bérgondjai miatt.