Iskolát neveztek el Berde Áronról

2007. június 1., péntek, Közélet

Több évig tartó engedélyeztetés után vált valóra, hogy nevet kapjon a sepsiszentgyörgyi Közgazdasági és Közigazgatási Szakközépiskola. A három évtizedes tanoda tegnap ünnepélyes keretek között felvette Berde Áron nevét.

A szentivánlaborfalvi származású jogász, egyetemi tanár az első tudós, akiről Sepsiszentgyörgyön iskolát neveznek el — emelte ki Berde Áron munkásságáról szóló ismertetőjében Kónya Ádám nyugalmazott múzeumigazgató.

Berde Áron (1819—1892), az első jelentős magyar nyelvű meteorológiai és klimatológiai szakkönyv írója, a nemzetgazdaságtan és a politika tanára, az 1872-ben alapított kolozsvári egyetem első rektora székfoglaló beszédében hangsúlyozta, ,,a nemzetek súlyát nem csak a nép lélekszáma, hanem műveltsége is meghatározza". E gondolatot idézte a tegnapi névadó ünnepségen Gazdag Ildikó, a Berde Áron Közgazdasági és Közigazgatási Szakközépiskola igazgatója, aki szerint hinni kell a nevek mágikus erejében, abban, hogy az újonnan keresztelt iskola diákjai követik a neves tudóselőd példáját.


Tegnaptól új névtábla hirdeti az iskola önazonosságát, és az udvaron a Vargha Mihály szobrászművész által tervezett és készített, kőtömbbe helyezett Berde Áron-emlékplakett hívja fel a figyelmet arra, hogy a neves tudóselőd vigyázó szemét az utána következő nemzedékek cselekedetein tartja.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 2172
szavazógép
2007-06-01: Nemzet-nemzetiség - B. Kovács András:

Mindenütt magyarul is

Nagyváradi fiatalok elégelték meg nemrég az egyoldalú képet, melyet a közterületek feliratai nyújtanak városukról, és festékszó­róval vitték fel a falakra az utcák hagyományos magyar nevét. Gondoljuk el, Sepsiszentgyörgyön is felkerülhetne a kisajátított, valósággal elkobzott főútvonal (emlékezzünk a Petőfi névadási kísérlet meghurcolására) egy szakaszára az új mellé a Vasút utca megnevezés, vagy a megfelő helyre a Brassói, Szemerjai, Rét nevek.
2007-06-01: Közélet - x:

Névsorírásból elégtelen (Bizalmatlansági indítvány)

A Demokrata Párt tegnap benyújtotta a képviselőház elnökéhez az egyszerű bizalmatlansági indítványt, ám hamar kiderült, hogy egy név kétszer szerepel a mellékletben, így nincs meg a szükséges 116 támogató aláírás. Emil Boc később bejelentette, a hibát kijavították.