OlaszországBefogadnák a munkát végző bevándorlókat

2020. november 12., csütörtök, Világfigyelő

Luciana Lamorgese olasz belügyminiszter szerint az illegális bevándorlást törvényes migrációs folyosókkal lehet felszámolni, valamint munkavégzés címén adott tartózkodási engedélyekkel, miközben a római parlament az előd, Matteo Salvini migrációs intézkedéseit módosította.

  • Luciana Lamorgese engedékeny. Fotó: liberoquotidiano.it
    Luciana Lamorgese engedékeny. Fotó: liberoquotidiano.it

Luciana Lamorgese azt mondta, hogy az illegális bevándorlást törvényes migrációs csatornák létesítésével lehet felszámolni. Ha hat hónapos tartózkodási engedélyt adunk a bevándorlóknak, és azért engedjük be őket, hogy gyümölcsöt szedjenek, akkor mindegyiket azonosítani és ellenőrizni lehet – jelentette ki. Megjegyezte, hogy a jelenlegi járványhelyzetben az egészségügyi biztonságot is garantálni kell, ezt pedig a dél-olaszországi partoknál felállított karanténhajókkal oldották meg, ahova az érkező bevándorlókat két hétre elhelyezik.

Lamorgese elismerte, hogy az utóbbi hónapokban a migráció nehézségeket okozott a Tunéziából érkezők kiemelten magas száma miatt. Hangsúlyozta, hogy a migráció felerősödéséhez az észak-afrikai országban kialakult politikai, gazdasági, társadalmi feszültség vezetett.

Utalt Róma és Párizs közös tervére, miszerint a Földközi-tenger nyugati medencéjében légi és vízi ellenőrzést vezetnek be a Tunéziából induló migránshajók feltartóztatására. Kijelentette, hogy nem hajóblokádról van szó, mivel az háborús lépés lenne, hanem Tunéziával való együttműködésről a hajók feltartóztatásával még tunéziai vizeken.

Az Olaszországon keresztül más európai tagállamokba továbbjutott terroristákkal kapcsolatban Luciana Lamorgese hangoztatta, hogy a terroristaként jelzetteket az olasz hatóságok mind kiszűrik és azonosítják. Arra utalt, hogy a nizzai merénylő esetében semmilyen információval nem rendelkeztek a szeptemberben Lampedusán kikötő, majd október 29-én három embert meggyilkoló tunéziai férfi veszélyességéről. Az olasz sajtó az úgynevezett tunéziai társadalmi fórum (Ftdes) civil szervezet adatait idézte, amelyek szerint októberben 1328 személyi okmányok nélküli tunéziai kötött ki Olaszországban, a tavaly októberben mért 381-hez képest. Január elseje és október vége között a számuk meghaladta a 11 ezret, és köztük több mint kilencezer férfi volt. A szervezet adatai szerint a Tunéziából induló migránsok 73 százaléka tunéziai, vagyis Olaszországban gazdasági, ezért illegális bevándorlónak számít, aki nem részesülhet menedékjogban.

A parlament bizottságai megkezdték a volt belügyminiszter, Matteo Salvini tavaly augusztusi migrációs törvénycsomagjának részletes átírását. A Salvini-féle rendelkezések módosítását a kormány javaslatára a parlament októberben megszavazta: többek között bevezették a majdnem automatikus menedékkérelmet a tengeri útvonalon érkező bevándorlók számára, és enyhítették a migránsokat szállító civil hajók bírságolását.

Matteo Salvini, a Liga párt vezetője közösségi oldalán azt kérdezte, miért tölti az idejét a kormány az illegális bevándorlók befogadásával, ahelyett hogy a járványhelyzet megoldásán dolgozna. Hozzátette, hogy év eleje óta több mint 30 ezer migráns érkezett Olaszországba, a tavalyi kevesebb mint tízezerhez képest.
Luigi Di Maio külügyminiszter, a kormánypárti Öt Csillag Mozgalom politikusa úgy vélte, nem lehet minden menedékkérőben potenciális terroristát látni, de Európának védeni kell határait, finanszírozni a kiutasítottak kitoloncolását.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint milyen lesz a járvány negyedik hulláma?eredmények
szavazatok száma 1011
szavazógép
2020-11-12: Világfigyelő - :

Meghaladta az ötvenezret a halálos áldozatok száma (Nagy-Britannia)

Meghaladta az 50 ezret a koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma Nagy-Britanniában. Boris Johnson miniszterelnök szerint van remény arra, hogy a dolgok most már jobbra fordulnak. Az Egyesült Államok, Brazília, India és Mexikó után Nagy-Britannia a világon az ötödik, Európában az első olyan ország, ahol meghaladta az 50 ezret a koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma.
2020-11-12: Máról holnapra - Farcádi Botond:

Mi a gond a hazai járványkezeléssel?

Hogy az egyre inkább elszabaduló járvány ellen valamiféle szigorításra szükség volt, az nem kérdés. A vírus közösségi terjedése olyannyira felgyorsult, hogy immár egyre többen betegszenek meg közvetlen környezetünkben is, a kórházak már így is tele vannak, félő, hogy ha semmi nem változik, lesz beteg, aki nem jut majd egészségügyi ellátáshoz.