Az egészségügyi rendszer áldozataira emlékeztek

2020. november 18., szerda, Belföld

Az elavult, túlterhelt és rosszul szervezett román egészségügyi rendszer áldozatainak emlékére szervezett néma tüntetést tegnap a Sanitas egészségügyi szakszervezet Bukarestben a kormány székháza előtt.

  • Fotó: romania-actualitati.ro
    Fotó: romania-actualitati.ro

Az érdekvédelmi szervezet az utóbbi hetekben többször rendezett tiltakozó megmozdulást az egészségügyi dolgozókra nehezedő nyomás miatt: „a kimerültség tüntetésein” a veszélyességi pótlék kiterjesztését, a 2022-re előirányzott béremelés előrehozását, megfelelő védőfelszerelést és a megüresedő állások felszabadítását követelték a koronavírus-járványra hivatkozva.

A Sanitas most a tíz halálos áldozatot követelő karácsonkői kórháztűz miatt megszakította bérkövetelő akciósorozatát, de térfoglalását nem mondta le, hanem a román egészségügyi rendszer hiányosságainak áldozatairól rendezett megemlékezést.

A járványügyi intézkedések miatt a megmozduláson csak száz – fehér védőruhába öltözött, fekete léggömböket tartó – aktivista vett részt Ne hagyjátok meghalni az egészségügyet! feliratú táblákat emelve a magasba. A szakszervezet közleményében arra figyelmeztette a döntéshozókat, hogy a karácsonkői tragédia Románia bármelyik kórházában megismétlődhet a megfelelő orvosi felszerelések hiánya, a romos infrastruktúra és az egészségügyi személyzet túlterheltsége miatt.

A Sanitas szerint az örökös kapkodás, az állandó felszerelés- és szakemberhiány és a túlpolitizált menedzsment krónikus betegségeiben szenvedő egészségügyi rendszer is gyógyításra, átfogó ágazati reformra, átgondolt és végigvitt megújulásra szorul. A szakszervezet szerint kötelessége tiltakozni, mert hallgatása a döntéshozók „cinkosává” tenné az egészségügyi rendszer tönkretételében.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 119
szavazógép
2020-11-18: Belföld - :

Egyelőre nem lesz szükségállapot

Ha az esetszámok nem nőnek, nem indokolt a szükségállapot bevezetése – mondta tegnap Ludovic Orban miniszterelnök az egészségügyi minisztérium székhelyén. A kormányfő szerint Románia jelenlegi PCR-tesztelési kapacitása a koronavírusra napi 53–54 ezer.
2020-11-18: Belföld - :

Helyben maradhat a jövedelemadó

Egyöntetűen jóváhagyta tegnap a képviselőház a személyi jövedelemadóból befolyó összegek visszaosztásának módosításáról szóló törvényjavaslatot. A Florin Roman liberális képviselő által kezdeményezett tervezet a helyi közpénzekről szóló, 2006/273-as törvény 32. cikkelyét módosítja.