JárványhelyzetNagybaconi a vírus legfiatalabb háromszéki áldozata

2020. november 18., szerda, Közélet

Tegnap délután értesültünk róla, hogy hétfőn elhunyt az a nagybaconi 29 éves fiatalember, akit vasárnap súlyos tüdőgyulladással utaltak be a sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórházba, ő a koronavírus-járvány eddigi legfiatalabb háromszéki áldozata. Az esetről tegnap az intézmény orvos igazgatójától kértünk tájékoztatást.

  • Albert Levente felvétele
    Albert Levente felvétele

Dr. Roșu Mátyás lapunk megkeresésére elmondta, a beteget vasárnap a sürgősségen keresztül utalták be nagyon súlyos tüdőgyulladással, akkor még nem volt pozitív tesztje, de azt gyanították, hogy fertőzött. Már aznap az intenzív osztályra került, úgynevezett pozitív oxigénnyomás alá helyezték, később 12–14 órára intubálták is, de nem sikerült megmenteni az életét – részletezte az igazgató. Amikor beutalták a kórházba, mintát vettek tőle, ám mire megérkezett a teszt eredménye, a páciens elhunyt.

Kérdésünkre, orvosilag hogyan magyarázható, hogy ilyen gyors lefolyású volt a beteg állapotának romlása, ami végül az elhunytához vezetett, az orvos igazgató elmondta: amikor beutalták, nagyon súlyos kétoldali tüdőgyulladása volt, röntgenfilmet készítettek, és mivel nagyon alacsony volt az oxigénszaturációja, arra gondoltak, hogy tüdőembóliáról van szó. A kontrasztanyagos CT (computer tomográf)-kivizsgálás kimutatta, nem volt tüdőembóliája a páciensnek, hanem egyszerűen nem volt már légzőfelülete a tüdőnek – részletezte Roșu doktor.

Kérdésünkre, hogy az érintett páciensnek voltak-e társult betegségei, illetve túl későn jelentkezett-e az orvosnál, az orvos igazgató elmondta, csak a túlsúlyáról tud, és minden esetben, amikor valaki légzési nehézséget érez, orvoshoz kell fordulni.

Dr. Roșu Mátyás szerint megmagyarázhatatlan, hogy a kezelés ellenére miért romlik egyeseknek az állapota, miért térnek vissza a betegség tünetei olykor a kórházi kiutalás utáni időszakban is. Ebben a betegségben bizonyos esetekben nem tudjuk megmagyarázni, hogyan zajlanak a folyamatok, van, akinek rohamosan romlik az állapota, de előfordul, hogy lassabban – mondotta. Az orvos igazgató ismertette, jelenleg is van olyan páciensük, akinek néhány nappal ezelőtt tiszta volt a tüdeje, ezért utalták ki saját kérésre a kórházból, de hét elején elég kiterjedt tüdőgyulladással tért vissza. Ismeretlen betegséggel állunk szemben, vigyáznunk kell, hogy ne terjedjen tovább – hangsúlyozta dr. Roșu Mátyás, a megyei kórház orvos igazgatója.

Hozzászólások
Szavazás
Ön kire szavaz a vasárnapi parlamenti választásokon?


eredmények
szavazatok száma 458
szavazógép
2020-11-18: Közélet - Fekete Réka:

Családorvost keres Nagybacon

A 4500 lakosú községben az egyik orvosi rendelő október elejétől üres, a másikban nyugdíjas orvos látja el a betegeket, a polgármester eközben azért is aggódik, mert a lakosság nem tartja be a járványügyi szabályokat. A nagybaconi önkormányzat meghirdette a családorvosi állást, a jelentkezőnek nem kell megvásárolnia a praxist, ami mellé háromszobás lakást ajánlanak fel bérmentve.
2020-11-18: Közélet - :

Száz tonnával több üveg

Közel száz tonnával több üveget sikerült idén begyűjtenie a Tega Rt.-nek, mint egy évvel korábban – derült ki a nemrég lezárult éves lomtalanítási akció mérlegéből.