TávoktatásÉrkeznek a táblagépek

2020. november 19., csütörtök, Közélet

Nem lesz könnyű szétosztani az első rend, pénteken érkező háromezer táblagépet, amit több mint fél éve ígér az oktatási minisztérium. A tavasszal benyújtott igénylések szerint kétezret olyan településeken kellene átadni, ahol több családnál nincs villanyáram, a faluban nincs vagy bizonytalan az internetszolgáltatás, a diákok többsége pedig soha nem használt digitális eszközöket – tudtuk meg Kiss Imre megyei főtanfelügyelőtől.

  • Fotó: Albert Levente
    Fotó: Albert Levente

Miközben a koronavírus-járvány fokozott terjedése miatt november 9-től az ország minden iskolája kötelezően átállt a távoktatásra, a tanintézmények által összeállított legutóbbi igénylisták szerint legalább ötezer háromszéki diáknak nincs saját digitális eszköze, amit használhatna a távoktatáshoz, közel tízezer tanuló pedig okostelefonon követi az online tanórákat.

Első körben azoknak kell biztosítani a hozzáférést a virtuális térben történő tanuláshoz, akiknek a családjában egyáltalán nincs laptop, táblagép, számítógép, ez ellenben nem egyszerű, mert a tanfelügyelőség nem rendelkezik olyan kimutatással, miszerint a valóban rászorulók közül a gyakorlatban hány diáknak van meg a feltétele ahhoz, hogy használni tudjon digitális eszközt – szögezte le a főtanfelügyelő.  

Kiss Imre elmondta, a következő napokban pontos tájékoztatást kérnek erre vonatkozóan az iskoláktól, mert ugyan szám szerint a legtöbb táblagépet, több mint nyolcszázat, Árapatakon kellene kiosztani, de kérdés, a Hetében igényelt kétszáz eszközt érdemes-e odaadni addig, amíg nem ismerik a helyi feltételeket, köztük azt, az érintett családok közül hánynál van villanyáram. Tervezik, hogy miután beüzemelik az ígéret szerint pénteken érkező táblagépeket, a tanfelügyelők elmennek néhány eszközzel a faluba és a helyszínen ellenőrzik a működését, az internet-lefedettséget.

Ez csak az egyik szempont, hisz meg kell tanítani a gyermekeket, hogyan használják az eszközöket, de mivel jelenleg nem lehet beengedni őket az iskolába, nehéz ezt megoldani – mondta a főtanfelügyelő. Hangsúlyozta, olyan gyermekekről van szó, akik a járvány előtt is sokat hiányoztak, többségük be sem kapcsolódott a távoktatásba, de ez nem csak Árapatak községre jellemző, hasonló a helyzet még néhány településen, köztük Bölönpatakon, Hidvégen, Székelyszáldoboson és Magyarhermányban. Kényes a helyzet, mert nem lehet senkit diszkriminálni, átfogó vizsgálatra van szükség, hogy kik azok a diákok, akik a leginkább rászorulók és a gyakorlatban megvan a lehetőségük digitális eszközök használatára – szögezte le Kiss Imre.

Hozzászólások
Szavazás
Ön kire szavaz a vasárnapi parlamenti választásokon?


eredmények
szavazatok száma 459
szavazógép
2020-11-19: Közélet - :

Antal Árpád: magyarok vagyunk, és ez egy biztos pont a bizonytalanságban

– A 2020-as évet bizonyára senki sem így képzelte, a járvány gyökerestül átalakította az életünket. Ön azt mondta március 15-én, amikor ez az egész kezdődött, hogy ép ésszel megmaradni csak úgy lehet, ha meg tudjuk találni mindennek a színét is, nemcsak a fonákját. Nehéznek bizonyul megtalálni a jót a mostani helyzetben…
2020-11-19: Máról holnapra - Farcádi Botond:

Közösségben gondolkodni

Ki ne várná, hogy végre minden olyan legyen, mint nem is olyan régen? Inkább legyen forgalmi dugó minden reggel az iskolák előtt, csak végre gyermekzsivajtól lenne hangos a tanodák környéke, ne otthon legyenek bezárva a képernyők elé a diákok.