Ünnepnappá vált a trianoni diktátum évfordulója

2020. november 19., csütörtök, Belföld

Kihirdette Klaus Iohannis államfő azt a törvényt, amely a „trianoni szerződés napjává” nyilvánítja június 4-ét Romániában – közölte tegnap az elnöki hivatal.

  • Fotó: roman24.ro
    Fotó: roman24.ro

A jogszabály szerint ezen a napon a történelmi esemény jelentőségét kidomborító rendezvényeket tartanak, amihez a központi és a helyi hatóságok logisztikai vagy költségvetési támogatást nyújthatnak. A trianoni szerződés jelentőségét tudatosító tudományos, oktatási, kulturális rendezvényekről a közszolgálati médiának is be kell számolnia, a kormánynak és a helyi hatóságoknak pedig gondoskodniuk kell arról, hogy június 4-én kitűzzék a köztereken Románia nemzeti lobogóját.

A törvényjavaslatot a diplomáciát 2012 és 2014 között irányító Titus Corlățean szociáldemokrata szenátor terjesztette a parlament elé, amely május 13-án nagy többséggel – 21 ellenszavazattal és 25 tartózkodással – szavazta meg, hogy hivatalos ünneppé váljon Romániában az első világháborút lezáró, Magyarországot területe kétharmadától megfosztó békeszerződés évfordulója.

„A trianoni szerződés nemcsak Erdélynek az anyaországhoz, Romániához történt visszatérését szentesítette jogilag, hanem a térség többségi román lakosságának politikai és polgári jogait is elismerte” – írta a törvénytervezet indoklásában a szociáldemokrata szenátor. Szerinte ez a dokumentum képezi a kétoldalú román–magyar kapcsolatok alapját, és úgy értékeli: a mai Európai Unióban elfogadhatatlan minden olyan próbálkozás, amely „a történelem átírására és revizionista álláspontok hangoztatására irányul”.

A tervezet képviselőházi vitája során Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke úgy értékelte: teljesen haszontalan, a román többség hatalmát fitogtató és ekképp bűntudatáról árulkodó törvényről van szó. Ami száz évvel ezelőtt történt, az a román nemzetnek érthetően nagy örömet szerez, a magyar nemzet és a romániai magyarok számára óriási veszteség, és ezt a tényt a parlament által hozott Trianon-törvény sem tudja megváltoztatni – mutatott rá az RMDSZ vezetője.

A törvényhozók arra számítottak, hogy Klaus Iohannis kihirdeti a törvényt a trianoni szerződés idei századik évfordulója előtt, az elnök azonban előbb alkotmányossági óvást emelt a jogszabály ellen, majd miután az alkotmánybíróság elutasította a kifogásait, visszaküldte a jogszabályt megfontolásra a parlamentnek. Alkotmányossági óvásában Iohannis azzal érvelt, hogy a törvény sérti a diszkrimináció tilalmát és a polgárok jogegyenlőségét garantáló előírást, felülvizsgálati kérelmében pedig azt kifogásolta, hogy a törvénytervezet autentikus és tartalmas közvita nélkül született, és arra figyelmeztette a parlamentet, hogy Romániának EU-tagállamként nyitottnak kell lennie a párbeszédre, éretten kell kezelnie a megosztó témákat, és ebben nagyfokú felelősségük van az állami intézményeknek. Miután a törvényhozás másodszor is változatlan formában erősítette meg a Trianon-törvényt, az államfő már nem tagadhatta meg hatályba léptetését.

Megdöbbentőnek és a magyarság számára mélységesen sértőnek nevezte tegnap Trianon évfordulójának romániai ünnepnappá nyilvánítását Potápi Árpád János, a magyar miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára. A nemzetpolitikai államtitkár úgy fogalmazott: a törvény, amelynek értelmében a trianoni békeszerződés évfordulója a jövőben hivatalos ünnepnappá válik Romániában, mélységesen sértő nemcsak az erdélyi, hanem az összmagyarságnak. Megdöbbentő és elszomorító, hogy egy világjárvány kellős közepén egy EU-s tagállam azzal van elfoglalva, hogy olyan törvényt hozzon, amely „sárba tiporja a területén élő legnagyobb nemzeti közösség jogait” – írta tegnapi közleményében Potápi Árpád János. Kiemelte: egy nemzeti közösség tagjait arra kényszeríteni, hogy megünnepeljék a saját történelmük leggyászosabb napját, nemcsak nem EU-konform, hanem „óriási tiszteletlenség is” a közösség tagjaival szemben.

Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a december 6-i parlamenti szavazáson?eredmények
szavazatok száma 1169
szavazógép
2020-11-19: Világfigyelő - :

Putyin: súlyos a helyzet néhány régióban

Oroszország egészében irányítható a járványhelyzet, de egy sor régióban nagyon súlyosak az állapotok, és aggasztó a halálozási arány is – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a tegnapi online kormányülésen.
2020-11-19: Belföld - :

Helyi szinten kell járványügyi döntéseket hozni (Kampányban az RMDSZ)

Az RMDSZ az önkormányzatokra bízná, hogy a helyi viszonyoknak megfelelő intézkedésekkel fékezzék meg a járvány terjedését – derült ki az RMDSZ járványkezelési és gazdaságélénkítő programjából, melyet tegnapi online sajtótájékoztatójukon ismertetettek a szövetség politikusai.