Kampányban az RMDSZHelyi szinten kell járványügyi döntéseket hozni

2020. november 19., csütörtök, Belföld

Az RMDSZ az önkormányzatokra bízná, hogy a helyi viszonyoknak megfelelő intézkedésekkel fékezzék meg a járvány terjedését – derült ki az RMDSZ járványkezelési és gazdaságélénkítő programjából, melyet tegnapi online sajtótájékoztatójukon ismertetettek a szövetség politikusai.

  • Fotó: portfolio.hu
    Fotó: portfolio.hu

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke megállapította: a kormány a legtöbb esetben megkésve hoz „ostoba döntéseket” a járvány leküzdésére. A járványellenes küzdelem nem látható át, ezért az intézkedések iránti bizalom is csökken. A politikus szerint egészségvédelmi, oktatási, valamint munkahelyvédelmi és gazdaságélénkítési intézkedések sorozatára van szükség. E javaslatokat gyűjtötte a tegnap ismertetett programba a parlamenti választásokra készülő RMDSZ.

Az ismertetett program szerint ahol erre lehetőség van, ki kellene nyitni az óvodákat és az általános iskolákat, és a szülőkre kellene bízni a döntést, hogy a gyermekük az iskolában vesz részt az órákon, vagy az interneten keresztül otthonról követi ezeket.

Cseke Attila szenátor, volt egészségügyi miniszter elmondta: a tavasz és a nyár folyamán Románia nagyjából azokat az intézkedéseket hozta meg, amelyeket az EU tagállamai, az online oktatásra való áttéréssel azonban szakított a korábbi gyakorlattal. Kérdésre válaszolva Kelemen Hunor korainak tartotta annak a mérlegelését, hogy zárják be és ismételjék meg az idei tanévet.

Az egészségvédő intézkedéseket László Attila orvos-politikus, a szenátus egészségügyi bizottságának elnöke ismertette. Úgy vélte: javítani kell a felderítés hatékonyságát, és növelni kell a tesztelések számát. Szerinte a gazdasági és oktatási tevékenységek felfüggesztéséről a helyi önkormányzatoknak és a megyei közegészségügyi hatóságoknak, egy-egy település karanténba helyezéséről pedig a megyei önkormányzatoknak és a megyei közegészségügyi hatóságoknak kellene dönteniük. László Attila szerint a tesztelést ki kell terjeszteni azokra is, akik nem mutatják a fertőzés jeleit, de kapcsolatba kerültek fertőzött személyekkel, és ingyenes heti tesztelést kell bevezetni a háziorvosok, kórházi és bölcsődei dolgozók, illetve az iskolák és óvodák megnyitása után a pedagógusok számára is.

A munkahelyvédelmi és gazdaságélénkítő javaslatokat ismertető Miklós Zoltán képviselőjelölt arra hívta fel a figyelmet, hogy a kormány munkahelyvédő intézkedései december végén lejárnak, és az emberek még nem tudják, hogy mi vár rájuk januártól. Szerinte ezeket meg kell hosszabbítani. A program szerint kiemelt támogatást kellene biztosítani a gyógyszeripari és az élelmiszeripari vállalatoknak, és eszközbeszerzési támogatást kellene adni a távmunkában dolgozóknak, valamint a távoktatásban tanuló diákoknak.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 2820
szavazógép
2020-11-19: Belföld - :

Ünnepnappá vált a trianoni diktátum évfordulója

Kihirdette Klaus Iohannis államfő azt a törvényt, amely a „trianoni szerződés napjává” nyilvánítja június 4-ét Romániában – közölte tegnap az elnöki hivatal.
2020-11-19: Belföld - :

Támogatnák a kulturális ipart

Javaslatcsomagot mutatott be tegnapi ülésén a kormány a kulturális ipar állami támogatási rendszerére vonatkozóan, amelynek kezdeti költségvetését 100 millió euróra becsülik – tájékoztatott Raluca Turcan miniszterelnök-helyettes.