Hírsaláta

2020. november 19., csütörtök, Belföld

FELELŐSSÉGRE VONJÁK ŐKET, HA NEM BÜNTETNEK. Dühítő jelenségre hívja fel a figyelmet az Europol rendőrszakszervezet: a rendészeti dolgozók érdekképviselete azt állítja, hogy egyes rendőri vezetők utasításba adták beosztottaiknak, hogy osszanak ki minél több bírságot a koronavírus-járvány nyomán bevezetett korlátozó rendelkezések megsértése miatt.

  • Fotó: ziarharghita.ro
    Fotó: ziarharghita.ro

A szakszervezet a Tulcea megyei rendőr-főkapitányság egyik üzenetét hozta nyilvánosságra, amelyet a rendőrök belső kommunikációjára használt WhatsApp-oldalon tettek közzé. A főkapitány parancsaként bemutatott rendelkezés leszögezi, hogy minden egyes rendőrőrsön minden egyes rendőrnek naponta legalább egy bírságot ki kell osztania, különben az őrsparancsnokot felelősségre vonják. Az érdekképviselet szerint egyes rendőri vezetők a rendőrök által kirótt utcai bírságokkal villognak. (Főtér)

NÁLUNK IS SZŰRI AZ ÁLHÍREKET A FACEBOOK. Az AFP francia hírügynökséggel partnerségben igyekszik a Facebook gátat szabni az álhírek terjedésének Romániában. Ilyen jellegű ellenőrzést – 60 partnerszervezet segítségével – világszerte 80 nyelven végeztet a leglátogatottabb közösségi platform. Nálunk egyelőre úgy működik a rendszer, hogy a felhasználók által megjelölt tartalmakat az AFP egyik újságírójával ellenőriztetik le. Amennyiben azt a választ kapják, hogy valótlanságokat tartalmaz a megosztott cikk, ezt a Facebook jelzi. Ezzel párhuzamosan jelentős mértékben korlátozza az illető tartalom terjesztésének lehetőségét, és a felhasználóknak is jelzi, hogy álhírgyanús anyagról van szó. Komoly korlátozások elé néznek majd azok a portálok, melyek gyakran próbálkoznak álhírek terjesztésével. A g4media.ro szerint, ha valaki reklamálni szeretne, azt a hírt ellenőrző szakértőhöz irányítják, hogy tisztázhassa az esetet. (G4media/Transindex)

NEGATÍV VÉCÉREKORD. Az Európai Unió államai közül Romániában van a legtöbb olyan lakás, amelyben nincs bent vécé. Az Eurostat tegnap közzétett adatai szerint a benti vécé nélküli lakások aránya Romániában tízszerese az EU-s átlagnak, ez az egyetlen ország, ahol a lakosság csaknem egynegyede olyan házakban él, ahol kint van a vécé. 2019-ben az Európai Unió lakosságának körülbelül 2 százaléka élt olyan lakásokban, amelyekben nem volt vécé, Romániában ez az arány 24,2 százalék. Bulgária (13,7), Litvánia (10) és Lettország (8,7) következik a sorban. A legjobb helyen e tekintetben Svédország áll, ahol a benti vécével nem rendelkező otthonok aránya közelít a 0 százalékhoz, majd Luxemburg, Málta, Hollandia és Szlovénia következik, ezek mindegyike 0,1 százalékkal. (Agerpres)

Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a december 6-i parlamenti szavazáson?eredmények
szavazatok száma 840
szavazógép
2020-11-19: Belföld - :

Eső után köpönyeg

Szükség van a kórházak egészségügyi gázellátó rendszerének és elektromos hálózatának korszerűsítésére, és ennek érdekében európai alapokat felhasználó finanszírozási programot készítenek elő – jelentette ki tegnap Klaus Iohannis államelnök.
2020-11-13: Autóvilág–Technika - :

Hogyan válassz különleges telefontokot? /X/

Az okostelefonok világában szinte kuriózum, ha valakinek még hagyományos mobiltelefonja van, vagy ha a telefonját tényleg csak telefonálásra használja. Az okostelefonok ma már divatcikkek is, hiszen szinte minden modellhez elképesztő számú tokot és egyéb nem funkcionális kiegészítőt lehet találni. Ezek közül válogattunk ki néhány érdekességet.