JegyzetÉs ha a törvénytisztelő polgárok otthon maradnak?

2020. november 20., péntek, Nyílttér

Sokasodnak a megszorítások, és ezek összevisszaságával párhuzamosan nő a lakosság elégedetlensége. Nem értik, mit miért rendelnek el, milyen alapokon hoznak meg őket érintő fontos döntéseket. Kusza a kép, nagyon úgy látszik, Bukarestben nem tudja a jobb, mit akar a bal.

Az iskolákat bezárták. Eddig sem volt fényes a hazai oktatás, de úgy látszik, most mindent megtesznek, hogy írni, olvasni nem tudó analfabéta nemzedéket neveljenek. Egy ismerős anyuka sírva mondta: kislánya első osztályos, most kellene megtanulnia írni, hogyan lehet ezt online megvalósítani? Aggódik gyereke jövője miatt.

A piacokat bezárták (majd megnyitották, ablaktalanították, sátrakat húztak fel stb.: fejetlenkednek), a szupermarketeket nem bántották. Ott nem gond a tömeg, ott nincs fertőzésveszély. Hogy milyen következményekkel jár mindez a termelőknél, az senkit nem érdekel.

A gazdaságot padlóra tették. Igaz, mindenféle támogatást ígértek, de mit ér az a nyavalyás kis pénz, ha fél év után kapja meg a vállalkozó? Nő a munkanélküliek száma, senki nem törődik azokkal, akik a vírus miatt maradtak jövedelem nélkül.

Korlátozták a szabad közlekedés jogát, éjjel nem szabad kimenni az utcákra, a fiatalok nem lóghatnak a tereken. Így hát behúzódnak egy-egy tömbházlakásba, ott élik a közösségi életet: vajon a szabad levegőn nagyobb a fertőzés veszélye, vagy egy szoba négy fala között?

Mindenféle pótlékot ígérnek azoknak, akik az első vonalban harcolnak a vírus ellen. Csak épp nem mindenki kapja a pluszpénzt. Korábban szó volt arról, a belügyi alkalmazottaknak is kellene kapniuk toldalékfizetést (csúcsbérük, ruha- és élelempénzük, korai nyugdíjaztatásuk, majd szépecske nyugdíjuk mellett), hiszen nap mint nap veszélynek vannak kitéve.

Mégis, van egy esemény, melyet minden veszélyt kizáróan le lehet bonyolítani: a december 6-i parlamenti választás. Akkor nem lesz baj, ha sokan gyűlnek össze, egy-egy teremben sokan lesznek, ha egymás kezébe adják a pecsétet, fogdossák a szavazófülkék berendezését és a többi, és a többi. Ennek nem lesz következménye. Azaz lesz, de azt a politikum élvezheti a következő négy évben.

A helyhatósági választások nagyjából az iskolakezdéssel egy időben zajlottak. Ezt követően nőtt meg a fertőzések száma. Na, nem a voksolás miatt. Hogyisne, az iskolák voltak a hibásak, ott alakultak ki gócpontok.

Ki fogja elvinni a balhét a parlamenti választások utánra várható újabb esetszám-növekedésért? A politikum semmiképp. Megtörténhet, a fehér szakállas nyakába varrnak mindent: a Mikulás lesz a hibás, ő hozta szánján az újabb víruscsomagot!

Mindezek után félő, hogy mit mondhatnak az emberek: ők törvénytudó polgárok, betartják a tiltásokat, elővigyázatossági szabályokat, nem járnak ki, otthon maradnak – december 6-án is, így nem mennek el szavazni sem.

Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a december 6-i parlamenti szavazáson?eredmények
szavazatok száma 1142
szavazógép
2020-11-20: Közélet - Fekete Réka:

Háromszéki orvosokat tüntettek ki (Harmincöt éve fehér köpenyben)

Három háromszéki orvos részesült magyar állami kitüntetésben az 1956-os forradalom és szabadságharc októberi emléknapján. Az Áder János köztársasági elnök által adományozott Magyar Arany Érdemkeresztet egy későbbi időpontban vehetik át Magyarország csíkszeredai főkonzulátusán.
2020-11-20: Kultúra - Puskás Attila:

Franciásabb név (Egykori olvasmányaim)

Ahhoz, hogy egy író megírja egy másik neves író életrajzát, szerintem oly mértékben kell hasonulnia a választott szerzővel, hogy senki ne ismerje fel azt a „légáramlást”, amely eközben átsuhan felettük, és viszi a „megmagyarázás” szándékát is. Többletnehézség egy más nemzet hírességét – lehetőleg – hitelesen ábrázolni. Különösen, ha ez a két nép történelmi kutya-macska barátságot élt meg.