Egykori olvasmányaimFranciásabb név

2020. november 20., péntek, Kultúra

Ahhoz, hogy egy író megírja egy másik neves író életrajzát, szerintem oly mértékben kell hasonulnia a választott szerzővel, hogy senki ne ismerje fel azt a „légáramlást”, amely eközben átsuhan felettük, és viszi a „megmagyarázás” szándékát is. Többletnehézség egy más nemzet hírességét – lehetőleg – hitelesen ábrázolni. Különösen, ha ez a két nép történelmi kutya-macska barátságot élt meg.

André Maurois a XX. század kedvelt regényírója, aki hangsúlyozni szándékozta franciaságát azzal, hogy lemondott nagykereskedő apjától örökbe kapott családi nevéről  (Herzog). Maurois angolbarát lesz (ehhez a második világháború is hozzájárult), az angol nyelv kitűnő ismerője, aki úgy véli, hogy Byron életrajza nem teljes Shelleyé nélkül, s a két költő barátságát szem előtt tartva írja meg élete regényét: Ariel, magyarul Költő a máglyán.

Mint a műfaj (életrajzok) elismert alkotója, először Marcel Proustról ír (inkább tanulmányt), aztán Balzac életéről (Prométheusz vagy Balzac élete) – a görög mitológia titánjához hasonlítja Balzacot, aki égi tűzzel teremtette meg a lelkes embert. A három Dumas, három nemzedék (nagyapa, fia, unoka) élete izgalmas olvasmány örökléstani szempontból is (ezt olvastam el annak idején).

„Aki túl korán olvassa a remekműveket, nem érti és megcsömörlik tőlük.” Ha az úgynevezett „nehéz” irodalmi, filozófiai tartalmú olvasmányokhoz nincs értelmüket oldó türelem – tapasztaltam valahányszor egyetemet végzett könyvbarátoknál, amikor egy összetett mondat értelmét keresve és nem találva végleg becsukták a könyvet.

„A siker napjaiban mindig csodálkozunk rajta, hogy milyen sokan fedezik fel magukban a jó barátot.” Bizony! Úgy vélem, hogy a képességekben és a jellemben szegényebb embertársunk is remél egy futó fénycsóvát, ha a „nagyember” közelébe kerülhet.

Fejezzük be egy kétes igazsággal, de ezt is Maurois írta: „Ha egy író megír egy nőt, az meg is halt számára.” Vajon?

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4192
szavazógép
2020-11-20: Nyílttér - Bokor Gábor:

És ha a törvénytisztelő polgárok otthon maradnak? (Jegyzet)

Sokasodnak a megszorítások, és ezek összevisszaságával párhuzamosan nő a lakosság elégedetlensége. Nem értik, mit miért rendelnek el, milyen alapokon hoznak meg őket érintő fontos döntéseket. Kusza a kép, nagyon úgy látszik, Bukarestben nem tudja a jobb, mit akar a bal.
2020-11-20: Közélet - :

Játékos ismerkedés a kultúrával

Sokoldalú képzés révén ismerkedhetett mintegy 150 háromszéki diák egyebek mellett a művészetekkel, kultúrával a Turulmadár Egyesület Oktatás – ismeret – kultúra című programja révén. A személyes élményeken és tapasztalaton alapuló projekt célja, hogy a résztvevők készségeit, ismereteit iskolán kívüli tevékenységeken is fejlesszék.