KoronavírusÖt napig a legfertőzőbb a beteg

2020. november 24., kedd, Magazin

Egy új, nagy mintán alapuló tanulmány szerint az új típusú koronavírus okozta COVID-19 tüneteink jelentkezésekor, illetve az ezt követő öt napban a legvalószínűbb a fertőzés továbbadása – számolt be a BBC hírportálja.

A pácienseknél a betegségük elején találták a legnagyobb víruskoncentrációt, az „élő”, vagyis szaporodni képes vírusok a tünetek megjelenése utáni kilencedik napig még kimutathatók voltak – írták a kutatók a Lancet Microbe brit tudományos folyóiratban. A tanulmány készítői 79 kutatást elemeztek, ezek teszttel igazoltan koronavírusos, kórházban kezelt, tüneteket mutató páciensek eseteit tartalmazták. A tünetek jelentkezésétől kezdve akár a kilencedik napig is azonosítottak szaporodóképes vírusokat a torokból vett egyes mintákból. A mintákban talált RNS-részecskékből, vagyis a vírus örökítőanyagának töredékeiből a tünetek kezdetekor vagy ez után öt napon belül volt a legtöbb. Az inaktív RNS-töredékek az orr- és torokmintákban átlagosan még a tünetek megjelenése utáni 17. napon is kimutathatók voltak. A kutatók azt a következtetést vonták le, hogy mivel kilenc napon túl nem volt a mintákban szaporodóképes vírus, ezért valószínűtlen, hogy a páciensek többsége fertőzne a kilencedik nap után is.

„Az emberekben azt kell tudatosítani, hogy amint akár a legenyhébb tüneteket is érzik, ne érintkezzenek másokkal, izolálják magukat. Vannak, akik olyan későn kapják meg a teszteredményüket, hogy talán már túl is vannak a legfertőzőbb időszakon” – mondta el a BBC-nek Muge Cevik, a St. Andrews-i Egyetem tudósa.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 636
szavazógép
2020-11-24: Magazin - :

Szájmaszkos lett a csokimikulás

Rimóczi László cukrász lajosmizsei műhelyében valami egészen formabontót, ugyanakkor mégis fájdalmasan aktuálisat alkotott: olyan csokimikulásokat, amelyek a koronavírus-járványra utalva védőmaszkot viselnek.
2020-11-24: Magazin - :

A tömeges gyorstesztelés véget vethet a járványnak?

Hat hét alatt meg lehetne szüntetni a koronavírus-járványt a Co­lorado Boulder Egyetem munkatársai szerint. A Science Advances nevű szaklapban pénteken közölt tanulmány egy olyan stratégiát javasol, amely a gazdaság leállásával járó óvintézkedések helyett a kevésbé megbízható gyorstesztek tömeges alkalmazásával küzdené le a COVID-19-járványt.