A tömeges gyorstesztelés véget vethet a járványnak?

2020. november 24., kedd, Magazin

Hat hét alatt meg lehetne szüntetni a koronavírus-járványt a Co­lorado Boulder Egyetem munkatársai szerint. A Science Advances nevű szaklapban pénteken közölt tanulmány egy olyan stratégiát javasol, amely a gazdaság leállásával járó óvintézkedések helyett a kevésbé megbízható gyorstesztek tömeges alkalmazásával küzdené le a COVID-19-járványt.

„Az eredményeink szerint, ha közegészségügyről van szó, jobb ma egy csomó kevésbé érzékeny teszt, mint az érzékenyebb teszt holnap – magyarázza Daniel Larremore professzor. – Ahelyett, hogy mindenkit az otthonába zársz, megbizonyosodhatsz róla, hogy aki beteg, nem terjeszti a ragályt, így csak a fertőzőeket kell hazarendelned, és mindenki más folytathatja az életét. A gyorstesztek olcsók és percek alatt eredményt adnak, szemben a megbízhatóbb PCR-vizsgálat napokig tartó átfutásával.”

 

Tömegesen postázott állami önteszt

Az antigéntesztek az alapnak tekintett PCR-tesztek által kimutatott vírusszám ezerszeresénél adnak pozitív eredményt. Egy másik teszt, az RT-lamp a PCR-teszthez képest százszoros vírussszámnál jelez. A PCR-teszt esetében milliliterenként 5000–10 000 vírusos RNS szükséges a pozitív eredményhez. A valóságban egy fertőzött személynél milliliterenként megjelenő 5000 vírus alig egy nap alatt akár egymillióra is növekedhet.

A tanulmány radikálisan kiterjesztené a tesztelést és az egész lakosságot hetente vizsgálná. Matematikai modelljük szerint egy város háromnegyedének tesztelése 88 százalékkal csökkentette a fertőzések arányát, ami „hat hét alatt eltüntetné a vírust”.

A gyorstesztek fertőzőségtesztek, percek alatt ki lehet szűrni velük, hogy éppen ki fertőző – magyarázta Michael Mina, a Harvard epidemiológusa. Mina elképzelései szerint az állam otthoni teszteket postázhatna minden állampolgárnak.

A Politico politkai blog pénteki jelentése szerint az egyre olcsóbb és tömegesen elérhető gyorstesztek alkalmazása lesz a nemrég megválasztott amerikai elnök, Joe Biden járványellenes stratégiájának kulcsa.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 326
szavazógép
2020-11-24: Magazin - :

Öt napig a legfertőzőbb a beteg (Koronavírus)

Egy új, nagy mintán alapuló tanulmány szerint az új típusú koronavírus okozta COVID-19 tüneteink jelentkezésekor, illetve az ezt követő öt napban a legvalószínűbb a fertőzés továbbadása – számolt be a BBC hírportálja.
2020-11-24: Faluvilág - Kisgyörgy Zoltán:

Szent Borbála előtt Sepsibükszádon

Napsugár nélküli szürkeség üli meg a medencezugot, s a koronavírus okozta kilátástalanság is nyomasztó. Hát a nép zömének így kell leélnie a hátra levő éveket? – kérdezi mindenki, ez volt ottjártunkkor a közhangulat kitapintható üzenete. Maréknyi szent sorakozik azonban vigasszal segíteni a helyieken: közeledik Szent András, a szkíták védőszentjének ünnepe, s elhozza elődeink régi erejét, s mert az Olt völgye az életet-megélhetést adó kő világa, Szent Borbála, a kőbányászok védőszentje is adhat reményt az ittlakóknak.