Új városfejlesztési stratégia készül Kézdivásárhelyen

2020. november 27., péntek, Közélet

Kézdivásárhely az egyike annak a négy romániai municípiumnak – Craiova, Suceava és a Hunyad megyei Piski mellett –, amelyek városfejlesztési stratégiáját a Világbank támogatásával a fejlesztési minisztérium szakértői csapatával közösen készítik el – ismertette sajtótájékoztatóján Szilveszter Szabolcs alpolgármester.

  • A szerző felvétele
    A szerző felvétele

Az ilyen tervek általában húsz-harminc évre szólnak, és általánosságban meghatározzák a település fejlesztési irányvonalait. Kézdivásárhelyen éppen most járt le az előző, ezért is időszerű az új stratégia kidolgozása. A Világbank támogatása azért is fontos, mert olyan szakértők dolgoznak a terven, akiket a város költségvetéséből ki sem lehetne fizetni. Szilveszter Szabolcs elmondása szerint a fejlesztési minisztérium azért választotta Kézdivásárhelyt a programban való részvételre, mert meglátásuk szerint nagy az aláírt európai uniós pályázatok száma, nyitottság jellemzi a várost, jól működnek az önkormányzat online felületei. A városfejlesztési terv kidolgozására egy év áll rendelkezésre, a stratégiára szükség van a következő, 2021–2027-es európai uniós költségvetési ciklusban megvalósítandó pályázatokhoz is. A pályázat összértéke egyébként húszmillió lej, a vissza nem térítendő összeg 16,79 millió lej.

„Nagyon jó, hogy a döntéshozók szemében a kis városok is számítanak, nemcsak a nagyobb települések részesülnek ilyen finanszírozásban. Erre jövőre egy kormányhatározat is jogi keretet fog biztosítani” – emelte ki az alpolgármester, aki azt is elmondta, hogy a lakosság körében már elvégzett előzetes felmérés eredményét a közeljövőben feltöltik a város hivatalos honlapjára, a kezdi.ro-ra. A felmérés szerint a legfontosabb gond az egészségügyi ellátás minősége, valamint az infrastruktúra és a lakhatás kérdése. A felmérés még nem zárult le, akinek van javaslata, megteheti a citadini.ro oldalon.

Szilveszter Szabolcs azt is elárulta, hogy a jövő héten üzletemberekkel találkozik és egyeztetnek abban, hogy az önkormányzat miben tudja támogatni a magánvállakozókat.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1549
szavazógép
2020-11-27: Közélet - :

Ünnepre hangoló erkélyzene (Sepsiszentgyörgy)

A járvány miatt ebben az évben elmarad ugyan a megyeszékhelyen az immár szokásos adventi ünnepségsorozat, a városháza, illetve a Kónya Ádám Művelődési Ház azonban rendhagyó zenei eseménysorozattal ajándékozza meg a városlakókat. A karácsonyt megelőző időszakban erkélyzenével kívánják meghitté tenni az év legszebb ünnepére való készülődést.
2020-11-27: Közélet - :

Akcióban a belügyesek

A koronavírus-járvány megfékezésére hozott intézkedések betartatására a hét első három napján 32 kereskedelmi társaságot és egyéni vállalkozást, 30 tömegközlekedési eszközt, 68 célállomást, köztük teraszokat, parkokat, játszótereket ellenőriztek, és az éjszakai kijárási tilalom betartását felügyelték rendőrök, csendőrök és helyi rendőrök – közölte a Kovászna megyei rendőrség tegnap délután.