Kiáll egymásért Magyarország és Lengyelország

2020. november 27., péntek, Világfigyelő

Nem megerősítené, hanem gyengítené a jogállamiságot az Európai Unióban az új többéves költségvetéshez kötődő feltételrendszer, ha a tervezett mechanizmust politikai eszközként használhatnák fel – szögezte le Orbán Viktor magyar és Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő tegnapi budapesti tárgyalásuk után kiadott közös nyilatkozatukban, hangsúlyozva: sem Lengyelország, sem Magyarország nem fog olyan javaslatot elfogadni, amely elfogadhatatlan a másik fél számára.

A javasolt feltételrendszer nem felel meg az EU alapszerződéseinek, tág és homályos definíciókat tartalmaz a jogállamiságra vonatkozóan, egyértelmű kritériumok és eljárásjogi garanciák nélkül – olvasható a dokumentumban. A két miniszterelnök hangsúlyozta: Magyarország és Lengyelország elkötelezett a közös európai alapértékek mellett, ezek védelmére azonban már van létező eljárás a közösségi jogban. A költségvetési vitában a két ország kormánya olyan megoldást tart kívánatosnak, amely lehetővé teszi, hogy a szükséges anyagi forrásokat mielőbb a tagállamok rendelkezésére bocsássák, s az ezt akadályozó jelenlegi helyzetért azok felelősek, akik össze akarják kapcsolni a jogállamiságot és az európai uniós költségvetést. „Országaink a jóhiszemű együttműködés és szolidaritás alapján jártak el és fognak is eljárni. Készek vagyunk hozzájárulni a jelenlegi helyzet megoldásához. Fenntartjuk, hogy ehhez a javasolt mechanizmus lényeges módosítására van szükség” – húzták alá a közös nyilatkozatban. „A kettős megközelítésre irányuló közös javaslatunk elősegíti a pénzügyi csomag gyors elfogadását. Egyrészről, akármilyen további kondicionalitás is jön létre, hatályának az unió pénzügyi érdekeinek védelmére kell korlátozódnia, összhangban az Európai Tanács júliusi következtetéseivel. Másrészről, vitát kell folytatni az Európai Tanácsban arról, hogy meg kell-e teremteni a kapcsolatot a jogállamiság és az unió pénzügyi érdekei között. Elhatároztuk, hogy ezekben a kérdésekben összehangoljuk az álláspontjainkat” – szögezték le.

A nyilatkozat kiadását megelőző közös sajtótájékoztatón Orbán Viktor nyomatékosította: Magyarország nem fog elfogadni olyan javaslatot, amely Lengyelországnak elfogadhatatlan, majd leszögezte: a joguralomról szóló politikai vitát és a válságkezelés sürgető gazdasági kérdését nem lehet egymással összekötni; aki ezt megteszi, az felelőtlen, mert a válság idején gyors gazdasági döntésekre van szükség. A magyar kormányfő felidézte: a júliusi EU-csúcs óta nem sikerült megteremteni az összhangot a különböző tagállami felfogások között a válságkezelés, a következő hétéves büdzsé és az EU pénzügyeinek érdekét védő jogszabálytervezetek között. Továbbra is napirenden az a javaslat, amely a válságkezelés sürgető pénzügyi kérdését mindenképpen össze akarja kötni a joguralomról szóló, ma már nem jogi, hanem politikai vitával és kérdéssel. Magyarországnak azonban nem fogadható el tartalmában az az asztalon lévő javaslat, amely együtt próbálja kezelni a gazdasági válságot, az EU pénzügyi érdekeit és a joguralmi kérdéseket. „Tehát a következő hónapokat – a történelemben nem ismeretlen módon – ismét közösen fogjuk majd megvívni” – mondta.

A kormányfő arról is beszélt, hogy a Magyarországra nyomást gyakorolni akaró nagy államok és azok médiája olyan képet fest, mint ha a magyar vétó helytelen dolog lenne. Ezzel kapcsolatban közölte: a vétó egy törvényes eszköz, az EU alapszerződése biztosítja ezt a jogot, amellyel azokban az esetekben lehet élni, ha egy ország úgy érzi, alapvető érdekei sérülnének egy döntés esetén. A miniszterelnök azt mondta: neki nemcsak az európai jog által megadott lehetősége, hanem hazafias kötelessége is megakadályozni egy olyan döntést, amely a magyarok érdekeit rontja, sérti.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 1979
szavazógép
2020-11-27: Világfigyelő - :

Szavazásra szólítanak a magyarság vezetői (Online ülésezett a Máért)

Egyhangúlag fogadta el a Magyar Állandó Értekezlet (Máért) és a Magyar Diaszpóra Tanács is a zárónyilatkozatokat a tegnap – a koronavírus-járvány miatt online – tartott fórumokon – közölte Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes a szintén online közvetített sajtótájékoztatón. A Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarság vezetői egyebek mellett hangsúlyozzák a december 6-i romániai parlamenti választások fontosságát, és szavazásra szólítják a magyarokat.
2020-11-27: Belföld - :

Csökken az új esetek és a kórházi kezelésre szorulók száma

A stratégiai kommunikációs törzs mai jelentése szerint a csütörtök délelőtt – ma délelőtti időszakban elvégzett, a hétközi átlagnak megfelelő számú – 35 610 – teszt 23,84 százaléka – szám szerint 8 499 – lett pozitív, ez csökkenő tendenciát mutat a hét elejéhez képest, amikor még az egy nap alatt elvégzett tesztek több mint 27 százaléka volt pozitív.