Mezőgazdasági terület az állami földalapból

2020. december 8., kedd, Gazdakör

A mezőgazdasági minisztériumban megkötötték az első olyan földbérlési szerződést, amely révén fiatal gazda juthatott területhez az állami földalapból. A kedvezményezett Szatmár megyében gazdálkodik.

A miniszternek munkába lépése óta eltökélt szándéka, hogy fiatal, 41 év alatti gazdálkodóknak adják bérbe az állami földalapból a szabad, illetve a lejárt bérleti szerződésű területeket. Cél, hogy ezáltal segítsék a nemzedékváltást az elöre­gedett gazdatársadalomban.

A fiatal gazda igénylése alapján az Állami Földalap Ügynökségével (ADS – Agenția Domeniilor Statului) a szerződést maximálisan 50 hektár mezőgazdasági területre lehet megkötni, 20 éves időszakra, 10 éves hosszabbítási lehetőséggel. A területek odaítélésénél feltétel, hogy az igénylő fiatalnak mezőgazdasági szakképesítése legyen. Az ADS értesítése szerint az első igénylési időszakban 125 fiatal tett le kérést a hivatalhoz, közülük az elbírálások után 61 gazdálkodó maradt a teljesíthető szerződéses listán, rövidesen velük is megkötik a bérleti szerződéseket.

Országos szinten az állami földalapban (állami tulajdonban) összesen 50 655 hektár olyan szabad területet azonosítottak, amelyek bérbe adhatók fiataloknak. Ez több mint ezer fiatal területi igénylésére elegendő.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 755
szavazógép
2020-12-08: Gazdakör - :

Két évig még biztosak a szubvenciók

Az Európai Parlament Mezőgazdasági Bizottságának múlt heti ülésén elfogadták a tranzíciós szabályzatot (a tranzíció a két uniós költségvetési időszak közötti átmeneti időszakra vonatkozik).
2020-12-08: Gazdakör - Incze Péter:

Évi százmillió euró fóliasátrak és üvegházak építésére

A napokban jelentette be Adrian Oros agrárminiszter, hogy az új, 2021–2027-es nemzeti fejlesztési stratégiában (a vidékfejlesztési terv elnevezést módosították) a hazai mezőgazdászok hét éven át évente 100 millió euróra pályázhatnak fóliasátrak, illetve üvegházak építésére. Ez egy teljesen új intézkedés lesz az új uniós költségvetési időszakban.