Évi százmillió euró fóliasátrak és üvegházak építésére

2020. december 8., kedd, Gazdakör

A napokban jelentette be Adrian Oros agrárminiszter, hogy az új, 2021–2027-es nemzeti fejlesztési stratégiában (a vidékfejlesztési terv elnevezést módosították) a hazai mezőgazdászok hét éven át évente 100 millió euróra pályázhatnak fóliasátrak, illetve üvegházak építésére. Ez egy teljesen új intézkedés lesz az új uniós költségvetési időszakban.

„Az uniós vidékfejlesztési pénzekből, amelyek hét éven keresztül biztosítottak, a zöldségtermesztési programra, fólia­sátrak és üvegházak építésére 100 millió eurót szánunk évente. A kisgazdák számára egyetlen valós megoldás a szövetkezés. Ha szövetkeznek, mindnyájan tudjuk, hogy az alkupozíciójuk nő, amikor a gazdaság számára szükséges fogyóanyagokat vásárolnak, vetőmagot, gyomirtókat, palántákat, de akkor is, amikor termékeiket értékesítik, mert nagyobb mennyiséget tudnak biztosítani, ritmikusan elláthatják a piacot folyamatosan jó minőségű termékekkel. Ha nem, egyedül maradnak” – magyarázta a miniszter.

Érvelése szerint, ha valaki feldolgozói, vagy raktározási intézkedést pályáz meg, a támogatás mértéke 50 százalékos, de ha szövetkezet pályázik, a támogatás mértéke 20 százalékkal nő, s ha ráadásul hátrányos helyzetű vidékről teszik meg (pl. hegyvidékről – szerk. megj.), az intenzitás 90 százalékra emelkedik. „Ezáltal remélem, arra ösztönözzük a kisgazdákat, hogy szövetkezzenek, s hosszabb távon a vállalkozásuk nyereségessé váljon, de semmiképp sem szeretnénk erőltetni senkit. Az évi 100 millió euró jóval több, mint amennyi jutott az idén lejáró vidékfejlesztési tervben erre a szeletre. Most az a célunk, hogy az új, most készülő fejlesztési stratégiába olyan ágazatokat fejlesszünk a pályázati intézkedések segítségével, amelyek nehézségben vannak, de amelyek ezáltal versenyképessé válhatnak” – nyilatkozta a miniszter.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint milyen lesz a járvány negyedik hulláma?eredmények
szavazatok száma 838
szavazógép
2020-12-08: Gazdakör - Incze Péter:

Mezőgazdasági terület az állami földalapból

A mezőgazdasági minisztériumban megkötötték az első olyan földbérlési szerződést, amely révén fiatal gazda juthatott területhez az állami földalapból. A kedvezményezett Szatmár megyében gazdálkodik.
2020-12-08: Gazdakör - Bokor Gábor:

Megoldás a traktorok forgalomba íratására

A jövőben be lehet majd íratni a forgalomba azokat a traktorokat is, amelyek bejegyzésére eddig nem volt lehetőség, miután Klaus Iohannis államfő kihirdette a járművek hitelesítését, bejegyzését és törzskönyvezését szabályozó kormányhatározat módosítását előíró rendeletet.