Megoldás a traktorok forgalomba íratására

2020. december 8., kedd, Gazdakör

A jövőben be lehet majd íratni a forgalomba azokat a traktorokat is, amelyek bejegyzésére eddig nem volt lehetőség, miután Klaus Iohannis államfő kihirdette a járművek hitelesítését, bejegyzését és törzskönyvezését szabályozó kormányhatározat módosítását előíró rendeletet.

A 2000/78-as sürgősségi kormányhatározat több pontban is módosul, kedvezően változnak a lassú járművek – traktorok, kombájnok – forgalomba helyezésének feltételei. A módosítás különös jelentőséggel bír azok számára, akik az elmúlt időszakban olyan új traktorokat vásároltak, amelyek nem felelnek meg az érvényben lévő környezetszennyezési normáknak és azokat forgalomba szeretnék íratni.

Az agrointel.ro portál szerint a módosítás olyan mezőgazdasági vagy erdei traktorokra is vonatkozik, melyeket vissza nem térítendő támogatásokból vásároltak a gazdák, és rendeltetésszerű használatukhoz szükséges ezek közúti forgalomba íratása. Ebben a helyzetben van több olyan gép is (köztük a hazai gyártású Belarus traktorok), amelyeket a Pro Economica Alapítvány által meghirdetett kis értékű mezőgazdasági pályázat révén vásároltak Székelyföld-szerte a gazdák. Hozzávetőleg ezer darab pályázati pénzen vásárolt új járműre kerülhet rendszám ezzel az intézkedéssel.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint milyen lesz a járvány negyedik hulláma?eredmények
szavazatok száma 838
szavazógép
2020-12-08: Gazdakör - Incze Péter:

Évi százmillió euró fóliasátrak és üvegházak építésére

A napokban jelentette be Adrian Oros agrárminiszter, hogy az új, 2021–2027-es nemzeti fejlesztési stratégiában (a vidékfejlesztési terv elnevezést módosították) a hazai mezőgazdászok hét éven át évente 100 millió euróra pályázhatnak fóliasátrak, illetve üvegházak építésére. Ez egy teljesen új intézkedés lesz az új uniós költségvetési időszakban.
2020-12-08: Belföld - :

Lemondott tisztségéről Ludovic Orban

Lemondott a miniszterelnöki tisztségről Ludovic Orban. A kormányfő tegnap este a Victoria-palotában tájékoztatta döntéséről a közvéleményt. Kijelentette, gesztusa bizonyíték arra, hogy nem ragaszkodik görcsösen egyetlen tisztséghez sem, kormányfői megbízásáról pedig a teljesített kötelesség tudatában mond le. Orban bejelentését megelőzően Klaus Iohannis államfő ismertette, a napokban tárgyalásokat kezdeményez a parlamenti pártokkal kormányalakítás céljából.