DálnokIdén felszentelik a katolikus kápolnát

2021. január 13., szerda, Közélet

Dálnokon mintegy száz római katolikus hívet tartanak számon, akiknek a legfőbb vágyuk az volt, hogy saját templomuk legyen. A helyi önkormányzat még Márton László polgármester idejében visszavásárolta a fogyasztási szövetkezettől azt a területet, ahol a kápolna áll, és 2008 áprilisában negyvenkilenc évre haszonbérbe adta a római katolikus egyháznak.

Az alsócsernátoni egyházközséghez tartozó szórványkatolikusok kápolnáját a kézdivásárhelyi Molnár István tervezte, és csernátoni mesteremberek építették, de a kivitelezés pénzhiány miatt lassan haladt, közel tizenhárom év alatt sem sikerült teljesen befejezni. A kápolna kilenc festett ablakát 2016 decemberében Banos György magyarországi vállalkozó adományozta az egyháznak. Az új kápolna védőszentjéül az első erdélyi származású jezsuita kassai vértanút, Pongrácz Szent Istvánt (1582–1619) választották.  

Tavaly karácsonykor már Kedves Tibor alsócsernátoni beszolgáló római katolikus plébános ünnepi szentmisét tartott az új kápolnában. Marti István dálnoki polgármestertől tegnap megtudtuk, hogy a padokat már beszerelték és az orgona is a helyére került a négy méter magas karzaton. A külső vakolás és a térrendezés maradt idénre.

A kápolna ünnepélyes felszentelésére szeptember 7-én, Pongrácz Szent István vértanú halálának napján kerül sor.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 2537
szavazógép
2021-01-13: Közélet - Fekete Réka:

Egyetlen város sem vörös (Járványhelyzet Háromszéken)

A megyei közegészségügyi igazgatóság lapunkhoz eljuttatott tegnapi jelentése szerint tíz háromszéki településen haladja meg az ezer lakosra számított fertőzöttek száma a hármat, ezt a fertőzési mutatót a megye egyetlen városa sem éri el.
2021-01-13: Sport - :

Elek Gábor a női válogatott kapitánya (Kézilabda)

A Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) elnökségének hétfői döntése alapján a magyar női válogatottnál Elek Gábor szövetségi kapitányként, Danyi Gábor pedig edzőként dolgozik tovább a márciusi olimpiai selejtezőig.