Nyárig beoltanák az európaiak többségét

2021. január 20., szerda, Világfigyelő

Az Európai Bizottság azt javasolja a tagállamoknak, hogy célozzák meg a lakosság 70 százalékának beoltását nyárig. Ezen belül március végéig a 80 év feletti korosztály 80 százalékának, illetve az egészségügyi és szociális gondozási területen dolgozók szintén 80 százalékának beoltása legyen a cél – adja hírül a Politico.

Margarítisz Szkínász, az európai életmód előmozdításáért felelős uniós biztos tegnap Brüsszelben sajtótájékoztatón ismertette az uniós bizottságnak a koronavírus-járvány legyőzése érdekében bemutatott, gyakorlati útmutatásokat tartalmazó javaslatait. Az uniós biztos elmondta, az Európai Bizottság arra szólítja fel a tagállamokat, hogy továbbra is követeljék meg a fizikai távolság betartását, tartsák érvényben a személyes találkozásokat korlátozó intézkedéseket, küzdjenek a dezinformáció ellen, koordinálják az utazási szabályozásokat, fokozzák a tesztelést és a fertőzöttek nyomon követését a vírus minden változatának visszaszorítására.

A brüsszeli lap információi szerint az oltási kampány most induló második, a népszerűsítést és a hezitálás feladását célzó fázisában majd futballsztároknak is lesz szerepe, illetve az egyik nagy sportszergyártó (Nike) szlogenjére kísértetiesen hasonlító oltási kampányszöveg is várható („I’ll do it”, azaz „meg fogom csinálni”, jelen esetben „be fogom adatni” az oltást) szöveggel. Már „csak” az a kérdés, hogy nyárig tényleg rendelkezésre fog-e állni annyi vakcina, amennyivel a lakosság 70 százalékát be lehet oltani, illetve addig enyhül-e annyit az oltásellenesek hangulata, hogy ez lehetővé váljon.

A brüsszeli lap információi szerint a Bizottság elfogadhatja azt a görög kormányfői javaslatot is, hogy a tagállamokban már beoltottak kapjanak valamiféle olyan oltásigazolást, amelyet a többi tagállamban is elfogadnak. Így a nyaralási szezonhoz közeledve egyre nagyobb tömegeknek válna lehetővé a biztonságos külföldi utazás (pl. a görög szigetekre) és így a turistákat fogadó országok is nyugodtan el tudnak kezdeni felkészülni az ő fogadásukra (azaz lesznek turisták, akik karanténkötelezettség nélkül utazhatnak más tagállamokba, a repülőtársaságok el fogják őket szállítani, mert be tudják mutatni az igazolásukat stb.) Az igazolás pontos kereteiről, mikéntjéről még nincs egyetértés, illetve döntés sem. A most csütörtöki EU-csúcson erről is tárgyalnak már és valójában nincsenek még elkésve vele a tagállamok, hiszen előbb az oltási kedvet kell erősíteni és az oltások kellő számban való elérését kell lehetővé tenni, és csak ezekkel párhuzamosan válik az igazolás egyre inkább fontos kérdéssé.

A Népszava értesülései szerint az Európa-ügyi miniszterek hétfői online eszmecseréjén Varga Judit magyar igazságügyi miniszter egyetértett az oltási igazolvány bevezetésének szükségességével. Szerinte nyomást kell gyakorolni a gyógyszergyártókra annak érdekében, hogy tartsák magukat a szerződésbe foglalt kötelezettségeik teljesítéséhez. A nyomásgyakorlásra jó példa az, hogy Ausztria, Dánia és Görögország közösen fogják felszólítani az Európai Gyógyszerügynökséget, gyorsítsa fel az AstraZeneca oltóanyagának engedélyezési eljárását.

Mindenesetre az, hogy 70 százalékos átoltottsági célt javasol nyárig a Bizottság, és ehhez majd járna valamilyen igazolás is, erősíti azokat a várakozásokat, hogy nyár körültől már tényleg kezdhet visszatérni az élet a megszokottnak mondható, „normális” kerékvágásba, hiszen a járvány újbóli berobbanásának esélye a magas fokú átoltottság mellett egyre kisebb. Így ha a vakcinák tényleg működnek az egyre szaporodó vírusvariációkra is, akkor a gazdasági teljesítmény is jelentősen erősödhet az év második felében, beleértve az olyan ágazatokat, amelyek eddig az emberek kontaktusára épültek és így már egy éve lényegében padlón vannak (idegenforgalom, vendéglátás, kulturális élet, egyéb személyes találkozásra épülő szolgáltatások). (A portfolio.hu nyomán)

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 211
szavazógép
2021-01-20: Világfigyelő - :

Fontosabbak a bevándorlók, mint az őshonos kisebbségek (Szijjártó Péter az Európai Bizottság döntéséről)

Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter az Európai Bizottságnak a Minority SafePack nevű kisebbségvédelmi polgári kezdeményezés kapcsán közölt elutasító álláspontja kapcsán úgy vélekedett: a brüsszeli testületnek nem fontos az őshonos kisebbségek felkarolása. Éppen ezért arra kérte hágai tárgyalásain Kajrat Abdrahmanovot, az EBESZ új kisebbségügyi főbiztosát, hogy Kárpátalján is állandó jelleggel legyen jelen a szervezet speciális ukrajnai megfigyelő missziója, mert sok esetben a magyarokat fizikailag fenyegető atrocitások történnek ott, az Európai Bizottságra pedig nem számíthatnak.
2021-01-20: Világfigyelő - :

Rengeteg fertőzött visszakerül a kórházba

Az új típusú koronavírussal fertőzött és kórházi ápolásra szoruló páciensek mintegy 30 százaléka hazaengedése után néhány hónapon belül visszakerült az intézménybe Nagy-Britanniában – állapította meg egy új, nagy létszámú kutatáson alapuló vizsgálat.