Rengeteg fertőzött visszakerül a kórházba

2021. január 20., szerda, Világfigyelő

Az új típusú koronavírussal fertőzött és kórházi ápolásra szoruló páciensek mintegy 30 százaléka hazaengedése után néhány hónapon belül visszakerült az intézménybe Nagy-Britanniában – állapította meg egy új, nagy létszámú kutatáson alapuló vizsgálat.

A vizsgált 47 780 koronavírusos páciens 29,4 százaléka került vissza a kórházba az első hazaengedését követő 140 napon belül, 12,3 százalékuk meghalt. A kórházból hazaengedettek csaknem egyharmada öt hónapon belül ismét kórházi kezelésre szorult, és csaknem minden 8. beteg elhunyt – állapította meg a tanulmány. A 70 évnél fiatalabbaknál magasabb bizonyos belső szerveknél kialakuló problémák kockázata a hazaengedést követően. Egyelőre nincs általános megegyezés az úgynevezett hosszú Covid-19 hatásairól és mértékéről, de a tudósok egyre több bizonyítékkal rendelkeznek róla. Ezt a fogalmat azoknál az eseteknél használják, melyeknél a betegség akut fázisán túl is hosszú távú életminőség-romlás figyelhető meg. A brit statisztikai hivatal (ONS) adatai szerint az Angilában koronavírus-fertőzésen átesettek egyötöde tapasztalt tüneteket öt héttel a fertőzés után, fele pedig legalább 12 héten át. A kórházból hazakerülés után tapasztalható betegségek – légzőszervi problémák, diabétesz, szív-, máj- és veseproblémák – kockázata jóval magasabb volt, mint a megfigyelt kontrollcsoporté. A rizikó szintén magasabb a fiatalabbaknál, mint a 70 évesnél idősebbknél.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 120
szavazógép
2021-01-20: Világfigyelő - :

Nyárig beoltanák az európaiak többségét

Az Európai Bizottság azt javasolja a tagállamoknak, hogy célozzák meg a lakosság 70 százalékának beoltását nyárig. Ezen belül március végéig a 80 év feletti korosztály 80 százalékának, illetve az egészségügyi és szociális gondozási területen dolgozók szintén 80 százalékának beoltása legyen a cél – adja hírül a Politico.
2021-01-20: Belföld - :

Nagyobb volt a hiány

4,4 százalékkal 1040,8 milliárd lejre zsugorodott a bruttó hazai termék 2020-ban – közölte az Országos Stratégiai és Előrejelzési Bizottság. A bizottság az őszi költségvetés-kiigazításkor még 3,8 százalékos (1058 milliárd lej) csökkenéssel számolt.