Egy kis lépés Schengen felé

2021. január 21., csütörtök, Belföld

Memorandumot fogadott el tegnapi ülésén a kormány a romániai igazságügyi reformot nyomon követő Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus (MCV) lezárását célzó intézkedések ütemtervéről – közölte Florin Cîţu miniszterelnök. Dan Barna szerint február végéig jóváhagyja a kabinet az igazságügyben elkövetett esetleges visszaéléseket vizsgáló ügyészi részleg felszámolásáról szóló törvénytervezetet.

  • Fotó: Justitiarul
    Fotó: Justitiarul

A kormányülést követően Florin Cîţu elmondta, a koalíciós kormány elsődleges célkitűzésként kezeli az MCV lezárását az ajánlások teljesítése révén, és a tegnap elfogadott memorandum az ezzel kapcsolatban megszabott ütemtervet rögzíti. A miniszterelnök „ambiciózusnak” nevezte az ütemtervet, amelynek értelmében júniusig teljesülhetnek a feltételek az MCV lezárásához.

Dan Barna kormányfőhelyettes hozzátette, a memorandum értelmében február végéig a kormány jóváhagyja az igazságügyben elkövetett esetleges visszaéléseket vizsgáló ügyészi részleg felszámolásáról szóló törvénytervezetet, április végéig pedig jóváhagyja és elküldi a parlamentnek az igazságügyi törvények „kijavítását” célzó tervezetet, eleget téve ezáltal az Európai Bizottság, a Velencei Bizottság, valamint az Európa Tanács korrupcióellenes államcsoportja (GRECO) ajánlásainak. Az MCV lezárása a kormány egyik fontos célkitűzése, ez „szükséges és kötelező” lépés a schengeni övezethez való csatlakozás szempontjából is – tette hozzá Dan Barna.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 652
szavazógép
2021-01-21: Belföld - :

Bővült a veszélyeztetettek köre (Oltási stratégia)

A kormány határozatot fogadott el tegnapi ülésén az országos oltási stratégia módosításáról és kiegészítéséről. Ennek értelmében újabb társadalmi és foglalkoztatási kategóriákat soroltak a veszélyeztetett vagy kiemelt fontosságúak közé. Az e kategóriákhoz tartozó személyek már az oltási kampány múlt pénteken kezdődött második szakaszában megkaphatják a védőoltást.
2021-01-21: Belföld - :

Hírsaláta

INNOVATÍV MINISZTER. Míg az emberek többsége pólóban jelentkezik oltásra, amelynek könnyen fel lehet húzni a rövid ujját, Sorin Cîmpeanu tanügyminiszter egy „ablakos ingben” érkezett: a ruhadarab bal karján van egy tépőzáras rész, amelyet csak le kell fittyenteni, és máris hatolhat be a tű a miniszteri karba.