Tőkés László bírál

2021. január 26., kedd, Belföld

Az RMDSZ nem használta ki eléggé, hogy nélküle nem lehetett volna kormányt alakítani – véli Tőkés László. Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke elismeri, hogy az RMDSZ viszonylagos sikereket könyvelt el a tavalyi önkormányzati, majd parlamenti választásokon, és abban, hogy a kormánykoalíció része lett, de „a marosvásárhelyi polgármesteri tisztség visszaszerzése nem feledtetheti azt a térvesztést, mely egyes szórványosodó erdélyi megyékben, illetve megyeközpontokban végbement”.

Tőkés emlékeztet arra, hogy az RMDSZ-listákra leadott szavazatok száma négy év alatt 440 ezerről mintegy 340 ezerre zuhant, és megállapítja, hogy a magyar parlamenti pozíciók megőrzése „kizárólag a rekordalacsony országos részvételnek köszönhető”. A kormányalakítás kivételes alkalmat nyújthatott volna arra, hogy az RMDSZ követelje Klaus Iohannis államfő nyilvános bocsánatkérését tavaly áprilisi, magyarok ellen uszító nyilatkozatáért, Beke István és Szőcs Zoltán szabadon bocsátását, valamint a román Trianon-törvény visszavonását, írja, és szerinte „itt lett volna az alkalom a kisebbségi tulajdonok, az oktatási, a nyelvhasználati és közigazgatási viszonyok, valamint a szimbólumhasználat rendezését, továbbá az úzvölgyi katonatemető, a székelyföldi határviták és a marosvásárhelyi orvosi egyetem helyzetének a megoldását kezdeményezni”. Tőkés nehezményezi, hogy a kormányprogram szinte semmi konkrétumot nem tartalmaz, és úgy látja: „a sikereiben tetszelgő RMDSZ szinte feltartóztathatatlanul sodródik a poszt-nacionálkommunista román politika zavaros vizein”, az erdélyi magyarság pedig „legfeljebb egy átmeneti tűzszünet erejéig számíthat az általánosan uralkodó magyarellenes politikai kurzus enyhülésére”.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 652
szavazógép
2021-01-26: Belföld - :

Ülőliftes sípálya Székelyvarságon

A Hargita első ülőliftes sípályáját adták át tegnap Székelyvarságon. A beruházás a magyar állam támogatásával valósult meg, az átadó ünnepségen Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár célként jelölte meg a hegység sípályáinak az összekötését és egy összefüggő sípályarendszer kialakítását.
2021-01-26: Belföld - :

Nincs többé pecsét

Tegnaptól nem használ pecsétet a fejlesztési minisztérium az aláírás mellett, és az ügyintéző jogi- vagy magánszemélyektől sem kéri ezt; az okmányok hitelességét, jogerősségét a digitális vagy hagyományos aláírás biztosítja.