Farkas Árpád emléke előtt tiszteleg Orbán Viktor

2021. február 10., szerda, Közélet

Farkas Árpád elhunyta alkalmából levélben nyilvánította ki részvétét a gyászoló családnak Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke. Alább a levelet teljes terjedelmében közöljük.

  • Fotó: Török Máté / Magyar Művészeti Akadémia
    Fotó: Török Máté / Magyar Művészeti Akadémia

Az ősi szokás szerint, amikor sötét, zord idő köszönt ránk, őrtüzeket kell gyújtani, hogy fényüknél összegyűljenek, és felmelegedhessenek az emberek. Farkas Árpád több évtizedes pályája során ilyen őrtüze lett Háromszéknek, Erdélynek és az egész magyarságnak. Konok, olthatatlan lánggal fénylő szövétnek-ember, aki a romániai diktatúra évtizedei alatt és a forradalom után sem fogadott el más rendet azon kívül, mint ami a magyar nyelvhez, a szülőföldhöz és az ősök útmutatásaihoz való ragaszkodás örök érvényű parancsaiból számára következett. Félelem helyett büszkeséggel élte meg, hogy kisebbségi sorsba született magyarként neki nem mentőövvel, hanem malomkővel a nyakában kellett úsznia. Meggyőződésem, hogy ennek köszönhette határozott, szálegyenes tartását is, amellyel egész életében nemet tudott mondani mindenre, ami sértette saját közössége önbecsülését, de mindig készen állt együtt harcolni azokkal, akik szívükön viselték a magyarság sorsát. Hálásak vagyunk, hogy verseiben, publicisztikáiban és számos jelentős erdélyi lap szerkesztőjeként is a magyar nemzet határokon átívelő összetartozásának bátor szószólója volt. Megrendüléssel értesültem arról, hogy a Háromszék napilap főszerkesztője, az erdélyi magyar irodalom őrállója, Farkas Árpád költő már nincs közöttünk. Kérem, fogadják együttérzésemet, és engedjék meg, hogy a következő nehéz időszakhoz sok erőt kívánjak Önöknek.

Részvéttel,

Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint milyen lesz a járvány negyedik hulláma?eredmények
szavazatok száma 846
szavazógép
2021-02-10: Vélemény - Mózes László:

Farkas Árpád, az újságíró

Ültünk a régi szerkesztőség szomszédságában, huszonvalahány évvel ezelőtt, egy fehér asztal mellett és beszélgettünk. Pontosabban fiatal, az újságírásba némiképp belecsöppent hírkeresőként jobbára csak hallgattam Farkas Árpád főszerkesztő míves, utánozhatatlan eleganciával fogalmazott szavait, miközben kissé szorongtam is, bizonytalankodtam is, és kerestem a helyemet.
2021-02-11: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor?

A Házasság hete Háromszéken
Az idei mottó: „Ezerszer is igen!” A Házasság hete célja minél szélesebb körben felhívni a figyelmet a házasság, a család értékeire, ezek megtartó erejére.