Ránk omlik a nyugdíjrendszer

2021. február 17., szerda, Máról holnapra
Demeter J. Ildikó

A hazai nyugdíjasok nagyobbik fele – 2,7 millióan a 4,9 millióból – él a havi 1500 lejes átlagnyugdíj alatti időskori juttatásból, mindössze egy vékony réteg van – 9500 személy –, akik a különnyugdíjjal együtt átlag 9600 lejt kapnak, jelentette be Raluca Turcan munkaügyi miniszter, aki állítása szerint maga is méltánytalannak tartja ezt a helyzetet, de inkább a költségvetési kiadások miatt sopánkodott, mintsem a szegénység által fenyegetett öregekért aggódott. Az idei nyugdíjemelést is az államháztartási hiány kordában tartására hivatkozva halasztotta el a kormány, mit sem törődve azzal, hogy a kisnyugdíjasok mennyiféle hiányt szenvednek. Hosszasan, mert a jelenség nem új keletű, csak a speciális nyugdíjakhoz való viszonyítás az, ami tavaly, a választási évben kezdődött.

A felháborító kivételezés kitűnő kampánytémának bizonyult, de most, a választások lejártával sem több annál. Minden párt szentül ígéri, hogy véget vet neki, ám a fogadkozások sehogy sem öltenek kézzelfogható alakot, vagy ha igen, az rögtön szétmállik: így történt a különnyugdíjakra kivetett 85 százalékos adóval, amit tavaly ritka egyetértéssel szavazott meg a parlament, hogy aztán az alkotmánybíróság gyorsan elkaszálja. Önmagában is szégyen, hogy az állam legfelsőbb szerve olyan törvényeket bocsát ki, amelyek gyengébb lábakon állnak jogilag, mint egy újszülött őzike a jégen, ám az még szomorúbb, hogy ezeken a jogszabályokon „szakemberek” munkálkodnak, akik azért kapnak óriási, ezeregy pótlékkal megfejelt béreket a közpénzből, hogy a közért dolgozzanak – csakhogy ők a kiváltságosok szűk rétegeit szolgálják. A politikusok pedig igazából nem akarják levágni ezeket az extra juttatásokat, tegnap is elnapolták. Egy huszárvágással amúgy sem rendezhető a kérdés, hiszen több törvény rendelkezik a különnyugdíjakról, de tegyük fel, hogy mindegyiket módosítják, minden ilyen juttatást megszüntetnek, és ezentúl mindenki saját befizetései alapján kapna nyugdíjat. Megoldaná ez a rendszer nagy problémáit?

A jelenlegi gyakorlat az, hogy a mostani nyugdíjakat a most dolgozók adóiból fizetik ki, és ez eleve rossz kiindulópont. Mert ha az ember azért dolgozna, hogy a mai nyugdíjasoknak, a szüleinek vagy a szomszéd néninek is legyen mit tejbe aprítania (mert az ő befizetéseiket rég elköltötte másra az állam), akkor egyenesen nekik adná azt a pénzt, amit most elvileg félretesz magának időskorára. Ezért tejel három-négy évtizeden keresztül a munkabérével arányos összeget a nyugdíjalapba, ahonnan majd a regnáló kormányok által megszabott kulcs szerint kap vissza valamit. A többség méltánytalanul keveset, mert a nyugdíjpont értékét úgy szintezik, ahogy a bevételek engedik – ezek azonban egyre alacsonyabbak lesznek, hiszen a nyugdíjasok száma néhány év múlva meg fogja haladni a munkavállalókét, és ezen a különnyugdíjak esetleges eltörlése sem segít.

Új, fenntartható nyugdíjrendszert kell kialakítani, de ehhez nem elég újraszámolni a nyugdíjakat: a népességfogyás, az elvándorlás, a társadalom elöregedésének megállításával, vagy legalább fékezésével, az egyre csökkenő családalapítási, gyermekvállalási trendek megfordításával is foglalkozni kell, ha valóban azt akarják, hogy ne legyenek milliószám nyomorgó öregek.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 530
szavazógép
2021-02-17: Közélet - Iochom István:

Az alpolgármester első hónapjai (Kézdivásárhely)

A 35 éves Szilveszter Szabolcs környezetmérnök, az energetikai tudományok doktora, valamint egy mérnöki tanácsadó cég tulajdonosa. Immár három hónapja tölti be Kézdivásárhely alpolgármesteri tisztségét, beszélgetésünk során arra kértük, mutatkozzon be és számoljon be eddigi tapasztalatairól, céljairól is kérdeztük.
2021-02-17: Kármentő - Mózes László:

Búcsú az üdülési utalványoktól

Nagy valószínűséggel nem kapnak vakációs jegyeket idén a közalkalmazottak, legalábbis ezt sugallják Florin Cîţu miniszterelnök nyilatkozatai. A kormánynak vissza kell fognia a kiadásokat, jóllehet, ez népszerűtlen intézkedés, elégedetlenséget szül. A tervezett, üdülési utalványokat érintő intézkedést máris nagy felháborodás övezi, tiltakoznak a szállásadók, és nyilvánvalóan nem örülnek a támogatott üdülés nélkül maradó közalkalmazottak, az állami intézmények dolgozói sem.