Gazdafórum BarátosonA biotermelésre való átállással ismerkedtek

2021. február 23., kedd, Közélet

Gazdafórumot tartottak pénteken Barátoson. Az eseményt a Székely Gazdaszervezetek Egyesületének (SZGE) falugazdász hálózata szervezte. Az összejövetelen a jelenlévőket a biotermelésre való áttérés menetéről tájékoztatta Ladó Hunor falugazdász, különös tekintettel a biotejtermelésre való átállás követelményeiről. A gyűlésen a több mint harminc gazda mellett jelen volt Könczei Csaba és Gál Károly parlamenti képviselő, illetve Tánczos Szabolcs polgármester is.

Tánczos Szabolcs köszöntötte elsőként a jelenlévőket. Üdvözlőbeszédében elmondta: örvendetes, hogy az SZGE a biotermelést érintő hasznos információkat hozott a barátosi és környékbeli gazdák számára, ugyanakkor értékelte, hogy szép számban gyűltek össze a gazdák. Ez azt jelenti, hogy meg akarnak maradni a mezőgazdaság mellett, érdekeltek az újdonságok, lehetőségek megismerésében – vélekedett.

Ladó Hunor előadásában részletesen ismertette a biotej előállítására, illetve általánosságban a biotermelésre való áttérés követelményeit. A biotej piaca jelentősen fog növekedni, mivel Gyergyóremetén megkezdték egy nagy kapacitású tejporgyár építését. A létesítmény kizárólag biotejből fog előállítani magas minőségű tejport, ehhez napi 54 ezer liter tejet kívánnak feldolgozni. A szükséglet nagy, így egész Székelyföldről tervezik a biotej felvásárlását – mondta Ladó, hozzáfűzve: nem kívánnak kampányolni a gyárnak, senkit nem akarnak rávenni a biotej termelésére való átállásra, ezt minden gazdának saját belátása, számítása szerint kell eldöntenie.

A falugazdász elmondta, az egyesület szakemberei segítik az átállás mellett döntő gazdákat a szükséges dokumentáció összeállításában, az iratokat el is juttatják a tanúsító intézményhez. Becze István SZGE-elnök a későbbiekben érdeklődésünkre elmondta, tervezik, hogy a székely megyékben szakembereket alkalmazzanak, akik segítik a gazdákat a biominősítés elnyerésében, a továbbiakban a biotermelés folyamatában is támogatást nyújtanak, hogy lehetőleg egyetlen gazda se kapjon büntetést, ne veszítse el minősítését. Ahol van száz biotermelésre való átállásban érdekelt gazda, ott tudunk alkalmazni egy szakembert – húzta alá.

Gál Károly képviselő a piacok működéséről beszélt a jelenlévőknek. Elmondta, a legnagyobb jövedelmet úgy lehet elérni, ha a gazdák termelnek, fel is dolgozzák a nyersanyagot, majd értékesítik a termékeket. Ehhez összefogásra van szükség – jelentette ki.

Könczei Csaba a legelőket érintő kérdésekről beszélt, ugyanakkor ismertette a nemrég kidolgozott burgonyatermesztési stratégia főbb elemeit.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4540
szavazógép
2021-02-23: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Légy több, mint önkéntes! (Bővíti csapatát a Máltai szeretetszolgálat)

Önkénteseket toboroz csapatába a Máltai Szeretetszolgálat immár három évtizede működő sepsiszentgyörgyi szervezete. Elsősorban fiatalokat várnak a karitatív tevékenységet végző csapatba, de bárki csatlakozhat a több mint száz tagot számláló helyi szervezethez.
2021-02-23: Közélet - Hecser László:

Korszerű szennyvíztisztítója lesz Vargyasnak

A Helyi Fejlesztési Országos Program keretében épül a vargyasi szennyvízhálózat és -tisztító. Az elmúlt években a tervek jó része megvalósult, ám ami hátravan, az éppen a neheze. Imets Lajos polgármester úgy véli, még idén elkészülnek a munkával.