Korszerű szennyvíztisztítója lesz Vargyasnak

2021. február 23., kedd, Közélet

A Helyi Fejlesztési Országos Program keretében épül a vargyasi szennyvízhálózat és -tisztító. Az elmúlt években a tervek jó része megvalósult, ám ami hátravan, az éppen a neheze. Imets Lajos polgármester úgy véli, még idén elkészülnek a munkával.

Jelen pillanatban a szennyvíztisztító befejezésén és felszerelésén dolgoznak a szakemberek. Azt szeretnék, hogy a Veressfűszegében épülő állomás a lehető legmodernebb és könnyen kezelhető legyen, ezért amit lehet, automatizálnak, az átemelő pumpákat interneten, valamint SIM-kártyákkal teszik vezérelhetővé.

Az elmúlt hónapokban több előre nem látható problémát is meg kellett oldaniuk: menet közben több helyen is módosítani kellett a projektet, volt, hogy új átemelő pumpákat kellett tervezni, de jelentős nehézséget okoz, hogy a Vargyas-patak alatt kell több helyen is átfúrni, nemsokára pedig egy útban álló szikla miatt kell komolyabb munkaeszközöket bevetniük. 

„Tavaly decemberig el kellett volna mindennek készülnie, de csak az lett meg, amit egyszerű volt megoldani. Szerencsére sikerült elérnem, hogy a határidőt jelentősebben meghosszabbítsák, ezért ma már lehetek derűlátó, s mondhatom: korábban, még idén befejezzük. Az elmúlt időszakban szereztük meg a megyei útügy jóváhagyását, hogy a 131-es út alatt négy helyen átfúrjunk, illetve négy helyen átszakítsuk, egy helyen pedig az úttestbe is bele kell vágni. Ez azért fontos, mert a hálózatbővítést már márciusban elkezdenénk; minden mellékutcában akad tennivaló, de a Temető, a Farkas, a Patakfalva utcában és Alszegben több háztartás igényelné a közszolgáltatást” – nyilatkozta a községi elöljáró.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4538
szavazógép
2021-02-23: Közélet - Bokor Gábor:

A biotermelésre való átállással ismerkedtek (Gazdafórum Barátoson)

Gazdafórumot tartottak pénteken Barátoson. Az eseményt a Székely Gazdaszervezetek Egyesületének (SZGE) falugazdász hálózata szervezte. Az összejövetelen a jelenlévőket a biotermelésre való áttérés menetéről tájékoztatta Ladó Hunor falugazdász, különös tekintettel a biotejtermelésre való átállás követelményeiről. A gyűlésen a több mint harminc gazda mellett jelen volt Könczei Csaba és Gál Károly parlamenti képviselő, illetve Tánczos Szabolcs polgármester is.
2021-02-23: Közélet - :

Előzetesben az állatkínzó betörők

Harmincnapos előzetes letartóztatásba helyezték azt a két helybeli férfit, akik szombatról vasárnapra virradó éjjel betörtek egy árapataki ingatlanba.