A hárompillérű cserkészet

2021. február 25., csütörtök, Közélet

Sepsiszentgyörgyön immár hagyománya van a cserkészéletben, hogy február 22-én közösen emlékeznek a csapatok Lord Robert Stephenson Smyth Baden-Powell (becenevén Bi-Pi) születésnapjára a Tanulók Háza udvarán a néhai Gaál Sándor szövetségi elnök és csapata által felállított emlékműnél. Idén megtisztelte az ünnepséget jelenlétével Szabó Lajos kanonok is, a 40-es számú Szent György Cserkészcsapat alapító parancsnoka.

  • Fotó: Csiszér Hajnalka
    Fotó: Csiszér Hajnalka

Székely István, a Háromszék körzet vezetője és a 14-es Dr. Kovács Sándor Cserkészcsapat parancsnoka irányításával zajlott a megemlékezés. „Cserkész, fel a fejjel, a harsona zeng” – kezdődött az induló, majd Csiszér Emese cserkész szavalata után Lajos atya osztotta meg gondolait a jelenlevőkkel. Beszélt az Isten, haza és embertárs iránti szeretet kötelékéről, amely meghatározza a világ legnagyobb ifjúsági mozgalmának célját. Akár egy háromlábú szék, a cserkészet is három pillérre támaszkodik. Isten nélkül a cserkészet pionírmozgalommá vagy kirándulók közösségévé válhat, nélküle nem lehet elképzelni a fiatalok nevelését. A hazaszeretet is nagyon fontos, népünk hagyományainak ismerete. Ne váljunk kozmopolitává, maradjunk szülőföldünkön, és itthon próbáljunk boldogulni, embertársainkat segítve – tanított a parancsnok. A vezetők feladata az ifjúságot felemelni Bi-Pi szellemiségéhez és azon munkálkodni – Sík Sándor piarista cserkészvezető, költő szavaival élve –, hogy „emberebb emberré és magyarabb magyarrá” váljunk.

Sorbán Boglárka arról beszélt, hogy neki mit is jelent a cserkészet, majd emlékeztette társait a fogadalomtételük szép pillanatára, amikor nyakukba került a nyakkendő. Felolvasta Bi-Pi utolsó üzenetét, amelyben többek között a boldogság titkába avat be: „Ám az igazi út a boldogsághoz az, ha másoknak szereztek örömet. Próbáljátok meg ezt a világot egy kicsit jobb állapotban hátrahagyni, mint ahogy találtátok! Így amikor eljön halálotok órája, boldog lélekkel halhattok meg abban a tudatban, hogy nem vesztegettétek el az időtöket, hanem megtettétek, ami tőletek telt.”

Bucsi Zsolt vártemplomi református lelkész áldásával, közösen elimádkozott miatyánkkal zárult a rendezvény.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 527
szavazógép
2021-02-25: Közélet - :

Lángoló gazdasági épületek

Bibarcfalván és Zoltánban is tűzoltók segítségére volt szükség a napokban, miután gazdasági melléképületekben csaptak fel a lángok. Az erdővidéki településen egy csűr gyulladt ki, ahol 1600 bála takarmányt raktároztak el.
2021-02-25: Közélet - :

Falufelelősök nélkül

Ötödik hónapja, hogy falufelelősök nélkül maradt a sepsiszentgyörgyi önkormányzat, és nem tudni, hogy meddig tart még ez a helyzet. A falufelelősöket ugyanis falugyűléseken választják meg, és ilyen gyűléseket a tavaly szeptemberben lezajlott önkormányzati választások után a járvány miatt nem lehetett tartani.