Kilépett a Fidesz a néppárti frakcióból

2021. március 4., csütörtök, Világfigyelő

A Fidesz 12 európai parlamenti képviselője kilép az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti képviselőcsoportjából azt követően, hogy az EPP-frakció olyan alapszabály-módosítást fogadott el, amely a koronavírus világjárvány közepette korlátozná a demokratikusan választott EP-képviselők jogait – közölte a Fidesz–KDNP európai parlamenti képviselőcsoportja az MTI-hez eljuttatott közleményében tegnap.

  • Orbán Viktor az Európai Néppárt frakcióülésén 2018-ban, mellette jobbra Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetője. Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs / MTI
    Orbán Viktor az Európai Néppárt frakcióülésén 2018-ban, mellette jobbra Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetője. Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs / MTI

A Fidesz–KDNP európai parlamenti delegációja sajnálatosnak és politikailag elfogadhatatlannak nevezte, hogy egy naponta többezer európai ember életét követelő járvány idején az EPP-frakció „kapkodó adminisztratív manőverekbe kezdjen, és megkérdőjelezhető felfüggesztési szabályokon keresztül korlátozza az európai parlamenti képviselők jogait”.

Azt közölték, hogy a Fidesz–KDNP európai parlamenti delegációja több alkalommal kifejezte jogi és politikai aggályait a tárgyalások során, azonban a néppárti frakció alapszabálymódosításának végleges változata ezekre nem adott kielégítő választ. Ennek következtében, az alapszabály elfogadott módosítása azzal fenyeget, hogy a Fidesz európai parlamenti képviselői nem tudják gyakorolni képviselői jogaikat – jelentették ki.

A delegáció álláspontja szerint minden körülmények között maradéktalanul tiszteletben kell tartani az európai választásokon a Fideszt támogató csaknem kétmillió magyar polgár demokratikus döntését, és a megválasztott képviselőik jogai semmilyen módon nem korlátozhatóak vagy vonhatóak meg. Meggyőződésük szerint a politikai nézetkülönbségek jogi megbüntetése antidemokratikus és méltatlan az Európai Néppárthoz – írták.

Az Európai Néppárt balra tolódik, folyamatosan veszíti el karakterét. A Fidesz véleménye szerint ideje lenne, hogy a pártcsoport visszatérjen a Nemzetek Európája koncepcióhoz, és elfogadja: a hagyományos kereszténydemokrata értékeknek helye van az európai politikában – jelentette ki Hidvéghi Balázs fideszes európai parlamenti képviselő Brüsszelben tegnap.

A Fidesz EP-képviselői számára elfogadhatatlan, hogy megváltoztatva a működési szabályzatot a frakció képes legyen „elnémítani” a képviselőcsoportot. A fideszes képviselők ezért úgy döntöttek, kilépnek az Európai Parlament néppárti frakciójából – emelte ki a képviselő.

 

Módosította alapszabályát a néppárti frakció

Az Európai Néppárt európai parlamenti csoportja tegnap megszavazta a frakció alapszabályát módosító tervezetet.

A 148 támogató, 28 ellenszavazat és 4 tartózkodás mellett elfogadott alapszabály lehetővé teszi egész delegációk kizárását és tagságuk felfüggesztését, amíg korábban ezekre csak adott képviselő esetében volt lehetőség. A szöveg megtartotta azt a szabályt, amely a kizárásról szóló döntéshez kétharmados többség meglétét írja elő.

A módosított működési szabályzat szerint egy tag vagy egy teljes képviselőcsoport jogainak ideiglenes, meghatározott idejű felfüggesztésének elfogadásához szintén kétharmados többség szükséges. A szöveg szerint az Európai Néppártban felfüggesztett pártok tagságát automatikusan szavazásra kell bocsátani az EP-csoportban is. Ebben a kivételes esetben az egyszerű többség is elegendő a felfüggesztéshez.

Mind a kizárást, mind pedig a tagság ideiglenes felfüggesztését a frakció elnöksége vagy a frakció tagságának 15 százalékát adó képviselők kezdeményezhetnék, feltéve, hogy utóbbiak legalább négy nemzeti delegációból származnak – szerepel a szövegben.

Az EPP EP-frakció elnöksége január közepén hozott létre öttagú munkacsoportot annak megvizsgálására, miként lehetséges a frakció működési szabályzatának módosítása. A munkacsoport öt tagja között Othmar Karas, Esther de Lange, Paulo Rangel, Jan Olbrycht és Esteban Gonzalez Pons foglalt helyet.
 

Orbán: Válságban a Néppárt

Orbán Viktor vasárnap Manfred Webernek, az Európai Néppárt európai parlamenti képviselőcsoportja vezetőjének azt írta: „ha a Fideszt nem látják szívesen, mi nem ragaszkodunk ahhoz, hogy a képviselőcsoport tagjai maradjunk.”

A miniszterelnök levelében kifejtette, hogy az Európai Néppárt huzamosabb ideje vezetői és politikai válsággal küzd. Bár ígéretek sora hangzott el, hogy a jövővel kapcsolatban belső egyeztetéseket folytatnak, ezt nem tartották be, még a decemberben írt levelére sem kapott választ a kormányfő.

 

Egymásra licitálnak az ellenzéki pártok

A magyar ellenzéki pártok szinte azonnal, egymással versenyezve reagáltak a hírre, hogy a Fidesz kilépett a néppárti frakcióból. Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke szerint a Fidesz ízlelgeti a vereség ízét, egy év múlva otthon is veszíteni fognak. Ujhelyi István MSZP-s EP-képviselő pedig arról írt, hogy „megnyugvás a biztonságos és egységes Európai Unió híveinek, óriási stratégiai vereség Orbánnak az Európai Néppárt és a Fidesz szakítása.” A Momentum elnöke, Fekete-Győr András szerint „ma talán tényleg kiveti magából az Európai Néppárt a rohadt narancsot”, Orbán pedig Európától tovább távolodva Vlagyimir Putyinhoz került közelebb. A Jobbik szerint az Európai Néppárt megszabadult Európa spionjaitól, de szerintük Orbánék „ma a Néppártot, holnap az Európai Uniót akarják otthagyni.” Az LMP szerint véget ért a Fidesz–Néppárt telenovella első évada, de az, hogy „a pártcsaládnak tagja marad-e a Fidesz (a KDNP elmondásuk szerint igen), majd a következő szövevényes évadban derül ki”. A Liberálisok arról írtak, hogy Orbánék hivatalosan is Európa szégyenpadjára kerültek.

 

Nem jelezték, csatlakoznak-e másik frakcióhoz

A Fidesz tegnap a frakcióból kilépett, de egyelőre nem egyértelmű a státusza az Európai Néppárt pártcsaládjában, ahol 2019 márciusa óta fel van függesztve – írja az Euractiv. A lap arról is ír, hogy ha a pártcsaládnak továbbra is a tagjai maradnak, az korábban nem látott helyzetet eredményezne az Európai Parlamentben.

Ha a pártcsaládból nem lépnek ki maguktól, akkor a Fidesz sorsáról egy személyes jelenlétet igénylő szavazáson lehetne dönteni, ami a koronavírus-járvány miatt egyelőre nehezen megoldható. Az Európai Néppárt a Twitterére kiírta, hogy a Fidesz jelezte a párt vezetésének kilépési szándékát a frakcióból, ezután pedig kizárással néz szembe a pártcsaládon belül is. Ezt azonban a közgyűlésnek kell eldöntenie, ami „akkor fog ülésezni, amikor a járványhelyzet ezt biztonságosan lehetővé teszi.”

Orbán Viktor és a fideszes nyilatkozatok arra nem tértek ki, hogy a néppárti frakciót elhagyva csatlakoznak-e egy másik európai parlamenti képviselőcsoporthoz. Az Euractiv szerint bármeddig maradhatnak frakción kívül is, de a lap forrásai szerint az is lehet, hogy a konzervatív, euroszkeptikus Európai Konzervatívok és Reformisták (ECR) 61 fős frakciójához csatlakoznának. Ennek 24 képviselővel Orbán Viktor lengyel szövetségesének, Jarosław Kaczyńskinek a Jog és Igazságosság (PiS) pártja a legerősebb tagja.

Az európai parlamenti erőviszonyokat befolyásolja, hogy a Fidesz végül melyik frakcióhoz csatlakozik, de mindenképpen az Európai Néppárt marad a legnagyobb párt az EP-ben. A néppárti frakciónak tagja marad egyébként a KDNP EP-képviselője, Hölvényi György.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 211
szavazógép
2021-03-04: Belföld - :

Vízszennyezésért bírságoltak

Tetemes bírságot rótt ki a Szamos és Tisza romániai vízgyűjtőjének vízügyi igazgatósága arra a cégre, mely felelős a Szamost február 17-én ért nehézfémszennyezésért.
2021-03-04: Belföld - :

Politikusokat figyelmeztet a törvényszék elnöke (Diaszpóratüntetés)

Közleményben kérte a politikusokat az államhatalmi ágak szétválasztásának tiszteletben tartására Laura Radu, a bukaresti törvényszék elnöke. Az igazságszolgáltatási intézmény közleménye azt követően jelent meg, hogy több politikus – Florin Cîţu, Vlad Voiculescu, Dacian Cioloş – bírálta, hogy a bukaresti törvényszék kedden elutasította azt az igénylést, amelyben a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészség a csendőrségi vezetők elleni nyomozás részleges újraindítását kérte a 2018. augusztus 10-i bukaresti tüntetés ügyében.