DiaszpóratüntetésPolitikusokat figyelmeztet a törvényszék elnöke

2021. március 4., csütörtök, Belföld

Közleményben kérte a politikusokat az államhatalmi ágak szétválasztásának tiszteletben tartására Laura Radu, a bukaresti törvényszék elnöke. Az igazságszolgáltatási intézmény közleménye azt követően jelent meg, hogy több politikus – Florin Cîţu, Vlad Voiculescu, Dacian Cioloş – bírálta, hogy a bukaresti törvényszék kedden elutasította azt az igénylést, amelyben a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészség a csendőrségi vezetők elleni nyomozás részleges újraindítását kérte a 2018. augusztus 10-i bukaresti tüntetés ügyében.

  • Fotó: digi24.ro
    Fotó: digi24.ro

A törvényszék tegnap közzétett állásfoglalása leszögezi: az alkotmány értelmében a bírák függetlenek, és csakis a törvénynek kell alávetniük magukat. A bírói döntés a vonatkozó jogszabályok és a bizonyítékok alapján születik meg, nem pedig érzések és érzelmek alapján – teszik hozzá.

Azt írják: mivel a döntést a törvényhozó és a végrehajtó hatalom több képviselője bírálta, emlékeztetni akarják őket arra az alkotmányos alapelvre, miszerint a jogállamban és demokráciában az állam három hatalma – a törvényhozó, a végrehajtó hatalom és az igazságszolgáltatás – egymástól elkülönül és egyensúlyban van, egymással együttműködik, és kölcsönösen tiszteletben tartja egymást. A kihirdetett bírói ítéletekről pártatlanul kell nyilatkozni, mert csak a jogrend és a bírói döntések tiszteletben tartásával állítható helyre a felborított társadalmi egyensúly.

Florin Cîţu miniszterelnök csalódottságának adott hangot tegnap a 2018. augusztus 10-i bukaresti tüntetés ügyében folytatott nyomozás lezárása miatt, és kijelentette, hogy Stelian Ion igazságügyi miniszterrel tárgyalt annak megtámadhatóságáról.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 211
szavazógép
2021-03-04: Világfigyelő - :

Kilépett a Fidesz a néppárti frakcióból

A Fidesz 12 európai parlamenti képviselője kilép az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti képviselőcsoportjából azt követően, hogy az EPP-frakció olyan alapszabály-módosítást fogadott el, amely a koronavírus világjárvány közepette korlátozná a demokratikusan választott EP-képviselők jogait – közölte a Fidesz–KDNP európai parlamenti képviselőcsoportja az MTI-hez eljuttatott közleményében tegnap.
2021-03-04: Belföld - :

Új folyóiratot alapítottak

Újvárad néven új irodalmi folyóiratot alapított a Várad volt szerkesztőségének egy része azután, hogy a Bihar megyei önkormányzat, a Várad fenntartója megszüntette a lap önállóságát – közölte tegnap a Holnap Kulturális Egyesület oldala, az erport.ro.