Rasszizmussal vádolják a brit királyi udvart

2021. március 11., csütörtök, Magazin

A brit királyi család aggasztónak tartja azokat a problémákat, különösen a rasszizmussal kapcsolatos felvetéseket, amelyekről a sussexi hercegi házaspár, Harry és Meghan beszélt a velük készített televíziós interjúban – áll a Buckingham-palota kedd este ismertetett rövid közleményében. A nyilatkozat burkolt, közvetett, de érzékelhető utalást tesz ugyanakkor arra is, hogy az udvar nem feltétlenül fogadja el tényként mindazt, amit Harry és Meghan a CBS amerikai televízió interjúműsorában elmondott.

A hatalmas vihart kavart kétórás interjúban, amelyet Oprah Winfrey készített a házaspárral, Meghan hercegnő kijelentette: még várandós volt elsőszülött kisfiával, Archie-val, amikor Harrynek „valaki” a királyi családból felvetette, hogy a születendő gyermek bőrszíne „vajon mennyire lesz sötét”. A sussexi hercegnő – polgári nevén Meghan Markle – személyében a brit monarchia modern kori történelmében először került elvált, afrikai-amerikai gyökerű amerikai állampolgár a királyi családba a trónutódlási lista egyik magas rangú tagjának hitveseként. Harry és Me­ghan 2018. május 19-én házasodott össze a London nyugati határában fekvő Windsorban, a brit királyi család leg­ősibb rezidenciáján.

A Buckingham-palota az interjúra reagáló, II. Erzsébet királynő nevében kiadott hárombekezdéses kedd esti közleményben úgy fogalmaz: bár egyes visszaemlékezések módosulhatnak, a felvetett problémákat az udvar nagyon komolyan veszi. Ez volt az udvar első hivatalos megnyilvánulása az Amerikában vasárnap, Nagy-Britanniában hétfőn sugárzott műsor óta. Egybehangzó brit médiaértesülések szerint a nyilatkozat kiadása előtt a királyi család tagjai és az udvari illetékesek „válságtanácskozást” tartottak. A közlemény hangsúlyozza ugyanakkor: az egész királyi család szomorúsággal értesült arról, hogy az elmúlt néhány év mennyire nehéz volt Harry és Meghan számára.

Az interjú műsorra tűzése után annyi kiderült, hogy a házaspár gyermekének bőrszínével kapcsolatos megjegyzéseket nem II. Erzsébet királynő és nem is az uralkodó férje, Fülöp edinburghi herceg tette. Harry és Meghan mindazonáltal eddig nem fedte fel, hogy ezek a megjegyzések a királyi család melyik tagjától eredtek. Harry azonban kifejtette: a rasszista megnyilvánulásoknak általában is komoly szerepük volt abban, hogy ő és felesége tavaly felhagyott a királyi család tagjai­ként végzett tevékenységével és Amerikába költözött.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 634
szavazógép
2021-03-11: Magazin - :

Óvjuk a beporzó rovarokat!

A csernátoni Haszmann Pál Múzeum rajzversennyel kapcsolódott be a Beporzók Napja alkalmából tartott rendezvénysorozatba, melynek során Erdélyben és Magyarország-szerte számos eseményt szerveztek a mozgalomhoz csatlakozó múzeumok, iskolák.
2021-03-11: Család - :

Kamaszaink és a közösségi média 2.

A világ egyre gyorsabban pörög körülöttünk, és mindeközben szinte elvárás, hogy mi is erre a fordulatszámra kapcsoljunk, vagyis nagyon gyorsan dolgozzuk fel a ránk áradó információtömeget. Mivel a gyermekeink már ebbe a világba születnek bele, nehéz nekik elmagyarázni, hogy a sikerhez vezető út éppen ellentétes ezzel.