Háromszéki fotók Marosvásárhelyen

2021. március 16., kedd, Magazin

Sepsiszentgyörgy és Bukarest után Marosvásárhelyre érkezett a Székelyföldi Magyar Újságírók Egyesületének (SZMÚE) tavalyi, Többsincs című éves tárlata, melyet március idusa előtt, csütörtök délután nyitottak meg a Bernády Házban.

A Marx József Fotóklub által szervezett rendezvényen Bedő Zoltán, az SZMÚE elnöke az egyesület tevékenységét és céljait ismertette a szép számban megjelent közönséggel, s elmondta: a felvételek a Külhoni Magyar Újságíró Egyesületek Konvenciójának 2018-ban Sepsiszentgyörgyön tartott konferenciája után Erdővidéken szervezett kiránduláson, valamint a 2019-ben a Kárpát-medencei magyar újságírókkal Árkoson tartott tanácskozást záró orbaiszéki kiránduláson születtek.

Megnyitóbeszédet Nagy Miklós Kund művészeti író, műkritikus mondott. Méltatásában hangsúlyozta: a tárlat arra ösztönöz, hogy meglátogassuk Háromszéket, a kúriák földjét. Azoknak, akik ezt nem tehetik meg, ajánlotta, tekintsék meg a kiállítást. Végezetül a tárlat ötletgazdája, Huszár Szilamér megköszönte a házigazdának, Both Gyulának a meghívást, és bemutatta a fotósokat, akik mindannyian sepsiszentgyörgyiek: Kátai Edit, Klárik Loránd, Szekeres Attila, Toró Attila. (madarasi)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Idén négy választást rendeznek Romániában. Melyik a legfontosabb ön szerint?


eredmények
szavazatok száma 487
szavazógép
2021-03-16: Magazin - :

A Kossuth- és Széchenyi-díj (Március 15.)

A március 15. alkalmából kiosztott Kossuth-díj a legmagasabb magyar állami művészeti-kulturális kitüntetés, a Széchenyi-díj a legmagasabb magyar állami tudományos kitüntetés. A kitüntetésre javasoltakra az e célra létrehozott bizottság ajánlása alapján a kormány tesz előterjesztést, a díjakat a köztársasági elnök adományozza. A kitüntetettek a jutalom, az okirat és a jelvény mellett egy emlékszobrot kapnak. A 89 mm magas, bronzból készült, aranyozott, Kossuth Lajos, illetve Széchenyi István alakját formázó kisplasztikai alkotás talapzata 255 mm magas, 40 mm átmérőjű, rézből készült henger, amelynek a szobrot tartó felső része aranyozott, az alsó, oklevéltartó része ezüstözött.
2021-03-16: Faluvilág - Kisgyörgy Zoltán:

Málnásnál megpihent a történelem

Málnás az Olt-völgy utolsó régi települése. Hol önállóvá, hol csatolttá parancsolta a közigazgatás. Gyógyfürdő létesült borvizes helyein, s jó ideje már, hogy Zalánpatak is Málnás községhez tartozik. Jelenleg korszerűsítik a községközpontot, újjászületés előtt áll Málnásfürdő, Zalánpatakon pedig közművesítési program vette kezdetét, tájház várja a látogatót, újabb könyv jelent meg róla, s egy álom is született, mely életre keltene egy jelképes kis üvegfúvó műhelyecskét a valamikori Évegcsűrben.