Oltási körképHáromszéken sokan iratkoztak várólistára

2021. március 19., péntek, Közélet

A koronavírus elleni védőoltási kampány március 15-én megnyitott harmadik szakaszában, mely a teljes felnőtt lakosságnak szól, tegnapig közel háromezren iratkoztak a háromszéki oltóközpontok várólistáira. Az immunizálás április 1-jén kezdődik, a jelentkezőket SMS-ben vagy elektronikus levélben értesítik az oltás időpontjáról.

  • Fotó: Albert Levente
    Fotó: Albert Levente

Lapunk érdeklődésére Ágoston László, a megyei közegészségügyi igazgatóság vezetője elmondta, jelenleg Ba­róton, Kovásznán és Bodzafordulón vannak szabad helyek az oltási kampány második szakaszában megjelölt személyek számára, akiket az AstraZeneca vakcinával oltanak. E három oltási központban vannak napok, amikor a felső határként megszabott hatvan személyt beoltják, máskor kevesebben jelentkeznek, olyankor lehetőség szerint behívják a következő napra bejelentkezetteket, hogy ne vesszen el vakcina.

A vaccin.live internetes felületen követhető adatok szerint tegnap délben Baróton 200 oltási időpont volt szabad, Bodzafordulón 46, Kovásznán elfogytak a helyek.

Ez az adatbázis folyamatosan változik annak függvényében, hogy időközben hányan iratkoznak az adott oltóközpontban, és ugyanitt követhető a várólistára jelentkezők száma is. Tegnap 12 órakor 2868-an szerepeltek a várólistákon három sepsiszentgyörgyi oltóközpontban (Dália utca, a strand épülete, a katonaság számára a Hadsereg utcában), valamint egy-egy központban Kézdivásárhelyen, Baróton és Bodzafordulón. Említettek közül egyedül a Strand utcai oltóközpontban használják a harmadik szakaszban a Moderna vakcinát, a többi helyen a Pfizer-védőoltást kapják a jelentkezők.

Ágoston László lapunknak elmondta, akik feliratkoztak a várólistákra, kapnak egy ajánlatot oltási időpontra, ha az nem felel meg, a rendszer újabb időpontot jelöl ki, legtöbb három ajánlás közül kell választani. Minden esetben a második adag vakcina beadására is kijelölnek időpontot, amit be kell tartani – mondotta.

Az AstraZeneca védőoltással kapcsolatban az igazgatónak nincs tudomása arról, hogy a már feliratkozottak közül visszaléptek volna amiatt, hogy több ország egyelőre leállította annak használatát, Romániában folytatódik az immunizálás ezzel a vakcinával, és ehhez megyénk is igazodik – szögezte le az intézményvezető.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 707
szavazógép
2021-03-19: Közélet - Iochom István:

Áram nélkül maradt Bereck (Ítéletidő Felső-Háromszéken)

Keddről szerdára virradó éjszaka a vége felé tartó tél legnagyobb havazása zúdult Kézdiszékre. A szélviharral járó havazás több felső-háromszéki települést hagyott áramszolgáltatás nélkül és a járműforgalom is akadozott a nagy hó, illetve az útra dőlt fák miatt.
2021-03-19: Közélet - :

Kamionnal ütközött

Közúti balesethez riasztották a mentőket és rendőröket tegnap reggel Kézdivásárhelyen: a Gyár utcában összeütközött egy személygépkocsi és egy kamion.