Kétszáz éves a görög szabadságharc

2021. március 24., szerda, Magazin

Dokumentumfilmmel, könyvvel, fényfestéssel és videóklippel is megemlékezik a budapesti Görög Intézet a görög szabadságharc kitörésének kétszázadik évfordulójáról.

  • A navarinói csata Carney festményén. Forrás: gorogintezet.hu
    A navarinói csata Carney festményén. Forrás: gorogintezet.hu

Március 25-én ünneplik a görög szabadságharc kitörésének 200. évfordulóját, amely egyben a modern kori Görögország megszületésének is ünnepe. 1821. március 25-én lázadás robbant ki a Peloponnészoszon, amely általános törökellenes felkeléssé szélesedett. Akkor hangzott fel először a Szabadság vagy halál!, a függetlenség jelmondata. A görög nép kilenc évig tartó harcot vívott, hogy az ország több mint négy évszázados oszmán megszállás után elnyerje szabadságát és függetlenségét – közölte a Görög Intézet.

A bicentenárium alkalmából a Görög Intézet több nagyszabású projekttel készül. Magyarországon élő görög származású művészek előadásában videó­klipet készítettek a görög himnuszról magyar és görög nyelven, emellett A görög szabadságharc 200. évfordulójára címmel a napokban kétnyelvű könyv jelenik meg, amely tartalmaz egy korabeli vers- és prózagyűjteményt.

Budapest görög szíve címmel 52 perces dokumentumfilm készült a magyarországi első görög diaszpóra történetéből, amely átível a 19. századon. A film a pesti görögök Budapest metropolisszá válásában betöltött szerepéről, Széchenyi István és báró Sina György görög bankár barátságáról szól, továbbá arról is, hogy mi volt a szerepük a görögöknek a Lánchíd és a Magyar Tudományos Akadémia létrejöttében. A Nemzeti Múzeum épülete március 25-én, csütörtökön a görög zászló színeiben fog pompázni az évforduló tiszteletére.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 635
szavazógép
2021-03-24: Magazin - Nagy B. Sándor:

Világnapján bezárt a bábszínház

Vasárnap volt a bábszínház világnapja, és e jeles nap ürügyén próbáltunk betekinteni a sepsiszentgyörgyi Cimborák Bábszínház háza tájára. Sajnos, az erre a napra tervezett, A fehér macskahercegnő című új előadásukat az időközben életbe lépő vörös forgatókönyv miatt kénytelenek voltak lemondani, de pénteken részt vettünk A fák titkos szíve című előadáson és egy ahhoz kötődő drámapedagógiai képzésen. Péter Orsolya társulatvezetővel is beszélgettünk a legújabb fejleményekről.
2021-03-24: Magazin - :

Színházi előadás Nagyváradról

Online közvetíti a nagyváradi Szigligeti Színház Matei Vișniec román szerző Napnyugat expressz című darabját, amelyet a kortárs drámaíró tiszteletére szervezett bukaresti nemzetközi fesztiválon tűznek műsorra – közölte a teátrum.