FehéroroszországCélpontban a lengyel kisebbségi vezetők

2021. március 26., péntek, Világfigyelő

A Fehéroroszországi Lengyelek Szövetségének (ZPB) két további vezetőjét vették őrizetbe Fehéroroszországban – jelentette tegnap a lengyel sajtó. Közben az Európai Bizottság a korábban letartóztatott két helyi lengyel vezető, Andżelika Borys és Andrzej Poczobut azonnali szabadon bocsátására szólította fel Minszket.

  • Andrzej Poczobut és Andżelika Borys. Fotó: wyborcza.pl
    Andrzej Poczobut és Andżelika Borys. Fotó: wyborcza.pl

A fehérorosz hatóságok által 2005-ben törvényen kívül helyezett, de továbbra is működő, a legnagyobb fehéroroszországi lengyel szervezetnek számító ZPB székhelyén, valamint tagjainak lakásaiban több órája tartó házkutatások során őrizetbe vették Irena Biernackát és Maria Tiszkowskát, a ZPB nyugat-fehéroroszországi helyi szervezeteinek vezetőit – értesült a PAP hírügynökség. A tregnap hajnalban őrizetbe vett Andrzej Poczobut újságíró, a ZPB elnökségi tagja további sorsáról a ZPB-nek nincs értesülése.

A fehérorosz főügyészség tegnap közölte, hogy nemzeti és vallási gyűlölet szítása miatt indítottak büntetőjogi eljárást a szerdán már tizenöt napos elzárásra ítélt Andżelika Borys, a ZPB vezetője, valamint a szervezet több tagja ellen. Március közepén a fehérorosz hatóságok letartóztatták a breszti lengyel iskola igazgatónőjét, Anna Paniszewát is.

Az Európai Bizottság a PAP hírügynökséget tegnap arról tájékoztatta, hogy a kisebbségi vezetők azonnali szabadon bocsátására szólítja fel a fehérorosz hatóságokat. A bizottság leszögezte: a fehérorosz nép ellen irányuló megtorlások további kiszélesedése, ezen belül a jogvédők, az ellenzékiek, az újságírók üldözése figyelhető meg. Andżelika Borys elítélése, valamint Andrzej Poczobut őrizetbe vétele „világos jele annak, hogy a lengyel kisebbség vált e politika legújabb céljává” – olvasható a PAP által idézett EB-nyilatkozatban. A testület felszólította Minszket az összes politikai fogoly szabadon bocsátására, néven nevezve Andżelika Boryst és Andrzej Poczobutot. Az EB elvárja, hogy Fehéroroszország betartsa a nemzeti kisebbségek jogairól, az emberi jogok és az alapvető szabadságok tiszteletben tartásáról szóló, nemzetközileg vállalt kötelezettségeit – hangsúlyozta a brüsszeli testület.
 

Kampány a lengyel kisebbség ellen

A fehéroroszországi médiában az utóbbi hetekben a lengyel kisebbség ellen irányuló kampány zajlik, olyan műsorokat sugároznak, amelyek célja a lengyelek és a fehéroroszok közötti feszültség gerjesztése. A lengyel kormány eltökélt szándéka, hogy a Fehéroroszországban élő lengyeleket érő üldöztetések témáját nemzetközi színtérre vigye – hangsúlyozta tegnap a lengyel kormányfői hivatal vezetője, Michał Dworczyk. Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő szerdán ugyancsak bejelentette: a fehéroroszországi lengyelek ügyét felveti az európai uniós tagországok állam- és kormányfőinek tegnap kezdődött kétnapos csúcsértekezletén.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 354
szavazógép
2021-03-26: Világfigyelő - :

Online előadásokkal ünnepel a kolozsvári színház (Színházi világnap)

Online előadásokkal ünnepli március 27-én, szombaton a színházi világnapot a Kolozsvári Állami Magyar Színház: a Doktor Faustus tragikus históriája és a Képmutatók cselszövése című darabot láthatja a közönség.
2021-03-26: Világfigyelő - :

Az AstraZeneca oltóanyagáról tanácskoznak

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) külső szakértők részvételével tanácskozást tart március 29-én, a téma az AstraZeneca brit-svéd gyógyszeripari vállalat és az Oxfordi Egyetem koronavírus ellen közösen kifejlesztett vakcinájának esetleges mellékhatásairól folyamatban lévő értékelés – közölte az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő ügynökség tegnap.